Hlavní obsah

Počet sebevražd mezi dětmi a mladistvými je v Japonsku nejvyšší za 30 let

Počet sebevražd, které v Japonsku spáchají děti a mládež, je nejvyšší za posledních 30 let.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Počet sebevražd, které v Japonsku spáchají děti a mládež, je nejvyšší za posledních 30 let. Podle zpravodajského serveru BBC News o tom informovalo tamní ministerstvo školství.

Článek

V době od dubna 2016 do března 2017 v Japonsku spáchalo sebevraždu 250 dětí ze základních a středních škol, což je až pětkrát více než v předešlém roce a nejvíce od roku 1986. Většina z těch, kteří spáchali sebevraždu, jsou středoškoláci.

Děti často hlásí potíže v rodině, šikanu, ale i obavy z budoucnosti. Podle japonských škol jsou však důvody v téměř 140 případech, kdy si dítě vzalo život, nejasné. Mnozí z nich totiž nezanechají dopis na rozloučenou.

Rozhovor s dětským psychiatrem FN Motol Jiřím Koutkem o sebevraždách:

Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Podle zprávy japonské vlády z roku 2015 nejvíce sebevražd v letech 1972 až 2013 spáchaly děti během zahájení školního roku, tedy začátkem září. V roce 2015 přitom mělo Japonsko jeden z nejvyšších počtů sebevrahů na světě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jejich počet přesto začal snižovat. Celkem si v loňském roce vzalo život 21 tisíc Japonců, přičemž v roce 2003 jich bylo 34,5 tisíce.

Počet sebevražd mezi dětmi a mládeží je však i nadále relativně vysoký. Patří mezi nejčastější příčinu smrti mladistvých v zemi. „Počet sebevražd mezi studenty zůstává vysoký a je to znepokojující problém, který je třeba řešit,“ cituje BBC zástupce japonského ministerstva školství.

Reklama

Související témata:

Doporučované