Hlavní obsah

Počet superboháčů rychle vzroste. Do roku 2026 téměř o polovinu

Populace bohatých má vzrůst až o 43 procent.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Do deseti let se počet „superbohatých” lidí zvýší o 43 procent. Tvrdí to alespoň zpráva konzultantské společnosti Knight Frank.

Článek

Termínem „superbohatý” člověk označuje zpráva lidi s aktivy v hodnotě alespoň 30 milionů dolarů.

Populace bohatých obyvatel nejvíce poroste v Asii, kde by se do roku 2026 mohla téměř zdvojnásobit, čítala by tak zhruba 88 tisíc lidí. Vietnam by se konkrétně mohl dočkat až 170procentního nárůstu bohatých, čímž by se stal zemí s nejvyšším nárůstem ze všech.

Mezi země, které mají do budoucna k nárůstu světového bohatství přispět největším dílem, patří kromě Vietnamu také Čína, Indie, Srí Lanka nebo Mauricius.

Severní Amerika v příštím desetiletí zaznamená jednatřicetiprocentní nárůst boháčů, Jižní Amerika 37 procent, Austrálie dokonce 70 procent.

V Evropě by se za deset let mohlo nacházet téměř 56 tisíc superbohatých lidí, jednalo by se o dvanáctiprocentní nárůst.

A jak je na tom Česká republika? V naší zemi podle dat z roku 2016 žilo na 17 tisíc dolarových milionářů, během deseti let by jich měly přibýt dva tisíce. Žije u nás také pět dolarových miliardářů, Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek, Radovan Vítek a Pavel Tykač. Do roku 2026 by k pětici mohl přibýt ještě někdo šestý.

Reklama

Doporučované