Hlavní obsah

Počet uchazečů nerozhoduje. Dukovany bez Rusů dražší nebudou, míní Drábová

Drábová k Dukovanům: Ideální dodavatel neexistujeVideo: Markéta Bidrmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tendr na Dukovany bude dost kvalitní i bez Rusů, věří Dana Drábová. Ani cena reaktoru se kvůli tomu nevyšplhá výš. „Podle mého názoru to na kvalitě toho tendru nic nemění,“ řekla SZ Byznys.

Článek

Současné dění pohnulo s rozhodováním v tendru pro dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. „Byl odstraněn hlavní kámen nedohody na politické scéně, koho do tendru pozvat a koho ne,“ komentuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, dozvuky zjištění českých bezpečnostních služeb o zapojení Ruska do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Otevření tendru i pro Rusko obhajoval ministr průmyslu Karel Havlíček tím, že tak lze dosáhnout nižší nabídkové ceny. Ta by se měla podle odhadů pohybovat do 250 miliard korun.

Podle předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale není počet uchazečů v tendru hlavní faktor, který ovlivní realizační cenu. „Ať bude uchazečů, kolik chce, nabídková cena bude srovnatelná. Konečné náklady ovlivní daleko více naše schopnost stavbu uřídit, aby byla dokončena včas a za dohodnutou cenu.“

Že se stavba protáhne a bude dražší, je u tak velké zakázky téměř jistota, míní Drábová: „Představa, že existuje ideální dodavatel, který nám donese klíč od fungující elektrárny na zlatém podnose, je naivní. Vždycky to bude trvat déle a stát více, než je ve smlouvě. Jde o to, aby to bylo rozumné. Když dokážete odhadnout z hlediska času i nákladů do pěti procent u tak velkého díla, tak jste hodně dobrá.“

Podle bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla existuje varianta, že by se Rusové pokusili prodat svou licenci na výstavbu jaderného ostrova „západním uchazečům“ o zakázku. Jak řekl SZ Byznys, to by bylo pro Česko ještě větší bezpečnostní riziko, než kdyby realizovali zakázku přímo.

Případ Vrbětice na Seznam Zprávách

O co v případu jde

Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala - čtěte ZDE

Kdo odhalil agenty? Co tají politici? Otázky, na které vláda dluží odpovědi - čtěte ZDE

On-line reportáž: Vývoj kauzy sledujeme minutu po minutě - čtěte ZDE

Reakce

Evropa: „Nepřijatelné vměšování Ruska“. Ministři EU vyjadřují podporu Česku - čtěte ZDE

Rusko: Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec - čtěte ZDE

Byl to terorismus, válečný akt? Poslanci proberou Vrbětice na všech frontách - čtěte ZDE

Exprezident Klaus: Strašit covidem už nestačí, tak máte Vrbětice, kritizuje Klaus vládu - čtěte ZDE

Aktéři případu

Vicepremiér Hamáček: Reakce Ruska je silnější, než jsme čekali - čtěte ZDE

Exministr zahraničí Petříček: Měli bychom přitvrdit, říká Petříček k vyhoštění ruských diplomatů - čtěte ZDE

Komentáře

Jiří Hošek: Krize ve vztazích s Ruskem. A hvězdná hodina pro Česko

Jan Lipold: Zeman musí přestat s Ruskem, nebo odstoupit

Ivan Gabal: Sedm let lavírování. Za Vrbětice si můžeme i sami

„Je to model, který tady byl používán před 30, 40 lety. Že Československo koupilo projekt jaderného ostrova. A věci okolo, jako je turbína, vyvedení výkonu, projektovaly české firmy, české firmy to stavěly. To je model, který je snem českých průmyslníků a rádi by si ho zopakovali. Ale ta doba je někde jinde. Z hlediska prodloužení a předražení té stavby,“ vysvětlil Míl.

Termín dokončení pátého dukovanského bloku je stanoven na rok 2036. Podle Dany Drábové ho lze stihnout: „Když si řekneme, že to opravdu chceme a potřebujeme, tak se to udělat dá. Náš úřad se připravuje, že za 5 až 6 let přijde investor s kompletní dokumentací.“

Reklama

Doporučované