Hlavní obsah
Online

Počet úmrtí ve světě by mohl dosáhnout až dvou milionů, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala už u více než sedmi milionů lidí. Informovala o tom americká Univerzita Johnse Hopkinse. Hranici šesti milionů nakažených překonala země 31. srpna.

- Německo považuje celou Českou republiku za epidemicky rizikovou oblast. Aktualizovaný seznam, který včera večer zveřejnil Institut Roberta Kocha, je vedle Česka rozšířen také o celé Lucembursko a o rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko.

- Podle Světové zdravotnické organizace by počet úmrtí s covidem-19 mohl dosáhnout dvou milionů ještě před distribucí fungující vakcíny, informuje agentura Reuters. Momentálně je v souvislosti s koronavirem celosvětově evidováno více než 980 000 mrtvých.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • V Londýně se protestuje proti přísným opatřením proti koronaviru

    Několik tisíc lidí dnes protestovalo na londýnském Trafalgarském náměstí proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru. Na snímcích ze shromáždění nazvaného Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí neměla roušky a neřídila se ani požadavkem dodržovat odstup.

    Na okrajích davu bylo vidět policisty, kteří nijak nezasahovali. Účastníkům vadí, že vláda dále zpřísňuje opatření. Tento týden zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování. Zakázala shromáždění více než šesti lidí s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy. Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí.

  • Ve Velké Británii rychle přibývá nakažených

    Britské úřady dnes oznámily, že za minulých 24 hodin se nákaza potvrdila u dalších 6042 lidí a zemřelo 34 pacientů. V Británii s covidem-19 zemřelo více než 42 000 lidí, což je nejvyšší bilance v evropských zemích. V posledních týdnech se rychle zvyšují údaje o denním nárůstu nakažených.

    Opatření se zpřísňují podle podmínek v jednotlivých částech Británie a do pondělka se dotknou čtvrtiny obyvatel 66milionové země. Do skupiny oblastí se znepokojujícím vývojem v pátek vláda zařadila také devítimilionový Londýn, kde by tak podle AP mohla být vyhlášena další zpřísněná opatření.

  • V Portugalsku protestovali lidé za zvýšení minimální mzdy

    V Portugalsku dnes na výzvu odborů protestovaly v mnoha městech tisíce lidí; požadovaly vyšší mzdy a lepší vládní ochranu pracovních míst v době epidemie. Účastníci dodrželi pokyny, protestovali v rouškách a udržovali mezi sebou rozestupy.

    Podle jejich požadavků by vláda měla zvýšit minimální mzdu ze současných 635 na 850 eur (17 000 na 23 000 korun). Jak napsala agentura Reuters, jde o nejnižší minimální mzdu v západní Evropě. V Portugalsku bylo v srpnu 400 000 nezaměstnaných, což je o třetinu více než v tomtéž období loni.

  • Kdokoli objeví vakcínu, musí se o ni podělit, říká australský premiér

    „Kdokoli objeví vakcínu, musí se o ni podělit,“ prohlásil australský premiér Scott Morrison na všeobecné rozpravě 75. zasedání Valného shromáždění OSN.

    „Někdo může vidět krátkodobou výhodu, nebo dokonce zisk,“ řekl Morrison. „Ale já ujišťuji každého, kdo by mohl uvažovat v takových intencích, lidstvo si to bude velmi dlouho pamatovat a bude nesmírně přísným soudcem,“ prohlásil Morrison.

    „Slib Austrálie je jasný: Pokud my najdeme vakcínu, budeme ji sdílet. To je slib, který musíme dát všichni,“ dodal australský politik.

  • Francie má za 24 hodin dalších více než 14 000 případů koronaviru

    Ve Francii se v minulých 24 hodinách potvrdilo 14 412 nových případů koronaviru. Je to o něco méně než v minulých dvou dnech, ale křivka nových případů stále roste. Informovala o tom agentura AFP. Od začátku epidemie se nakazilo přes 552 000 lidí.

    Ve čtvrtek a v pátek Francie hlásila více než 16 000 nových nakažených. Podle dnešní zprávy ministerstva zdravotnictví v uplynulém dni s covidem-19 zemřelo dalších 39 pacientů, takže celkem se počet úmrtí blíží 31 700.

    Ve Francii stále roste údaj o pozitivních případech k počtu testovaných a dnes činil 7,2 procenta. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že epidemie je v zemi stále na vzestupu a znepokojivé je urychlování jejího šíření mezi staršími lidmi.

  • Boris Johnson: Pandemie nahlodala pouta mezi národy

    Britský premiér Boris Johnson ve svém dnešním proslovu k Valnému shromáždění řekl, že koronavirová pandemie nahlodala pouta mezi národy a vyzval světové lídry ke sjednocení proti „společnému nepříteli“, kterým je covid-19. „Nikdy už nesmíme vést 193 oddělených bojů proti témuž nepříteli,“ řekl Johnson.

    Britský premiér, který se před časem covidem-19 sám nakazil a strávil tři dny na jednotce intenzivní péče, vyzval země ke sdílení dat a vytvoření globálního systému včasného varování před epidemiemi.

    Johnson rovněž slíbil, že Británie vloží 500 milionů liber do programu COVAX na spravedlivou distribuci budoucích vakcín proti covidu-19. Pomoci má hlavně 92 nejchudším zemím světa k získání vakcíny, až nějaká bude. Dále Johnson oznámil, že jeho země po následující čtyři roky zvýší svůj příspěvek Světové zdravotnické organizaci (WHO) o 30 procent.

  • Italský pacient č. jedna se vydal na 180kilometrovou štafetu

    První evidovaný italský pacient s covidem-19 Mattia Maestri je mezi účastníky 180kilometrového štafetového závodu pořádaného na památku těch, kdo na rozdíl od Maestriho nemoc nepřežili. Akce je dvoudenní a začala dnes ve městě Codogno u Milána a v neděli skončí v místě zvaném Vo’Euganeo.

  • Ekonomové navrhli, jak zajistit Francouzům Vánoce v rodině

    Aby Francouzi mohli trávit Vánoce se svými širšími rodinami a nepřispět tím k nebezpečnému růstu nákazy koronavirem, měla by být v zemi vyhlášena uzávěra po celou adventní dobu. V článku otištěném v listu Le Monde to napsali dva z loňských laureátů Nobelovy ceny za ekonomii Esther Duflová a Abhijit Banerjee.

    Uzávěra by se podle nich měla týkat období od 1. do 20. prosince, a pak by se mohli Francouzi bez problémů moci setkat v rodinném kruhu o svátcích konce roku.

  • Módí: Indie poskytne své kapacity na výrobu vakcín celému lidstvu

    Kapacity na výrobu vakcín v Indii budou v boji proti pandemii covidu-19 využity k pomoci celému lidstvu. Slíbil to dnes indický premiér Naréndra Módí na všeobecné rozpravě 75. zasedání Valného shromáždění OSN. „Jako největší výrobce vakcín na světě chci dnes ještě jednou ujistit globální společenství,“ řekl Módí v předem nahraném projevu. „Indická kapacita výroby a dodávek vakcín bude využita na pomoc celému lidstvu v boji s touto krizí,“ prohlásil šéf vlády druhé nejlidnatější země světa.

    Módí řekl, že Indie pokračuje ve třetí fázi klinických testů své vakcíny a pomůže všem zemím zlepšit distribuční a skladovací kapacity pro dodané vakcíny.

  • Počet potvrzených případů na Filipínách překročil 300 tisíc

    Filipínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo v sobotu přírůstek 2747 případů nákazy koronavirem a dalších 88 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Celkový počet potvrzených případů tak vyšplhal na 301 256. Z nemoci se už uzdravilo 232 906 infikovaných. Na koronavirus v zemi dosud zemřelo 5284 lidí, informuje agentura Reuters.

  • Írán hlásí více než 3000 nově nakažených

    Podle posledních údajů přibylo v Íránu za poslední den 3204 nových případů nákazy a 172 dalších úmrtí s covidem-19. Jde o šestý den v řadě, kdy země zaznamenala více než 3000 nově nakažených.

  • Slovensko má rekordních 552 nakažených za den

    Na Slovensku se koronavirus za den prokázal u rekordních 552 lidí, informují slovenská média s odkazem na ministerstvo zdravotnictví. O den dříve země ohlásila 419 případů, čímž poprvé přesáhla hranici 400 nově nakažených. Premiér Igor Matovič dnes v reakci na rekordní nárůst na Facebooku uvedl, že nyní boj s infekcí přebírá do svých rukou. V příspěvku pak kritizoval ty, kdo pandemii zlehčují.

  • Rusko hlásí nejvyšší denní přírůstek od června

    Rusko za poslední den eviduje 7523 nových případů nákazy koronavirem, jde o nejvyšší denní přírůstek od 22. června, jak informuje agentura Tass. Spolu s nově nakaženými agentura informuje také o 169 nových úmrtí s covidem-19, čímž se celkové číslo vyšplhalo na 20 225.

  • Ukrajina za den zaznamenala rekordních 3 833 případů koronaviru

    Ukrajina zaznamenala za uplynulý den rekordních 3833 případů koronaviru, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Dosud největší přírůstek byl v zemi zaregistrován 17. září, kdy se koronavirus nově prokázal u 3 584 lidí. Dalších 76 nemocných s covidem-19 za uplynulých 24 hodin zemřelo.

  • Peru prodlužuje nouzový stav do konce října

    Peru, země s 33 miliony obyvatel, dosud zaznamenala více než 790 000 nakažených a přes 32 000 úmrtí. V přepočtu úmrtí s covidem-19 na milion obyvatel je Peru první na světě, v počtu evidovaných nákaz je země šestá. Tamní prezident Martín Vizcarra v pátek oznámil prodloužení nouzového stavu kvůli koronaviru do konce října.

    „Dokud budeme mít takovouto situaci, budeme nouzový stav prodloužovat měsíc co měsíc,“ uvedl Vizcarra. Karanténní opatření nicméně ve většině regionů Peru už byla zrušena.

  • Druhý nejvyšší počet nakažených v Latinské Americe patří Kolumbii

    Kolumbie, která je s téměř 800 000 evidovaných případů podle americké Univerzity Johnse Hopkinse pátá na světě, dosud zaznamenala druhý nejvyšší počet nakažených na území Latinské Ameriky. V pátek kolumbijské ministerstvo zdravotnictví informovalo o dalších 7494 nakažených, čím počet zaznamenaných případů v této padesátimilionové zemi vzrostl na 794 584, úmrtí s covidem-19 eviduje Kolumbie 25 103.

  • Ministryně zdravotnictví státu Victorie rezignovala

    Ministryně zdravotnictví australského státu Victorie rezignovala, informuje list The Guardian. Rezignace Jenny Mikakos přišla v návaznosti na vyšetřování rozhodnutí použít k hlídání hotelových karanténních zařízení soukromé dodavatele. Ostatní australské státy a teritoria využívají ke sledování svých karanténních programů v hotelech zaměstnance australských obranných sil nebo policii, což vyvolalo otázky, proč Victoria neudělala totéž.

  • V USA se koronavirem nakazilo už více než sedm milionů lidí

    Ve Spojených státech se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala už u více než sedmi milionů lidí. Informovala o tom dnes americká Univerzita Johnse Hopkinse. S covidem-19 v nejpostiženější zemi světa zemřelo přes 203 000 infikovaných.

    Hranici šesti milionů nakažených překonaly Spojené státy 31. srpna. Další milion tak přibyl za méně než měsíc. Bilance mrtvých s covidem-19 během září vzrostla zhruba o 20 000.

  • V Brazílii přibylo 31 911 nakažených koronavirem, v Mexiku 5401

    V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo 31 911 potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 v zemi zemřelo dalších 729 lidí, informovala dnes s odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Mexiko za poslední den zaznamenalo 5401 nakažených a 405 úmrtí.

    Od počátku epidemie se v Brazílii infikovalo již více než 4,6 milionu lidí, v Mexiku se infekce virem SARS-CoV-2 potvrdila u více než 720 000 lidí. Agentura Reuters však připomíná, že v obou zemích je počet nakažených i počet mrtvých s covidem-19 pravděpodobně vyšší, než udávají oficiální statistiky. Důvodem má být mimo jiné i nedostatečné testování.

  • Denní počet nakažených se v Německu dál drží nad dvěma tisíci

    Počet nakažených koronavirem se v Německu dál drží nad hranicí dvou tisíc. Za posledních 24 hodin se infikovalo 2507 lidí, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Podle agentury DPA je to nejvyšší denní přírůstek od konce dubna. Pod hranicí dvou tisíc byl v Německu denní přírůstek naposledy ve středu, kdy RKI za předchozí den hlásil 1769 potvrzených případů nákazy.

Reklama

Hlavní zprávy