Hlavní obsah

Poche, nebo někdo jiný? Vedení ČSSD bude situaci na Ministerstvu zahraničí řešit až po volbách

Miroslav Poche přišel v pátek do Lidového domu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda Andreje Babiše nemá ani po více než dvou měsících od jmenování řádného ministra zahraničí. ČSSD chce situaci vyřešit až po volbách, v druhé polovině října.

Článek

Vedení sociální demokracie začalo v pátek odpoledne po více než dvou měsících od jmenování vlády řešit, kdo má být jejím ministrem zahraničí.

ČSSD sice nominovala na tento post europoslance Miroslava Pocheho, ale toho odmítl Miloš Zeman, a tak řízením resortu je zatím stále pověřen místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ten sliboval, že do konce prázdnin se toto provizorní řešení vyřeší, avšak zdá se, že dostát uvedenému termínu bude velmi složité.

Video: Pavel Cyprich

Předsednictvo sociální demokracie sice v posledním srpnovém dni o situaci kolem Pocheho jedná, ale podle oficiálních ani podle zákulisních informací se řešení nerýsuje.

A to přestože sám Miroslav Poche ve čtvrtek uvedl, že si přeje, aby dnes předsednictvo definitivně rozhodlo a buď nominaci potvrdilo, nebo změnilo. Jan Hamáček na tiskové konferenci uvedl, že sociální demokracie bude situaci řešit až po volbách, řešení bude známé v druhé polovině října. Tuto „politováníhodnou situaci“ podle ČSSD ani v nejmenším nezavinil Lidový dům, sociální demokracie dále stojí za Miroslavem Pochem - je to pro ni jediný kandidát na ministra zahraničí.

Poche se v Lidovém domě objevil před jednáním předsednictva. Zda na svém čtvrtečním postoji trvá, není jasné. Žádosti novinářů o vyjádření odmítl. Na otázku, co říká na možné řešení, že by se situace na ministerstvu řešila až v říjnu po volbách a pak rozhodl předseda Hamáček, odpověděl jedním slovem: „Dobře.”

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček o Ministerstvu zahraničí tento týden mluvil se Zemanem, hlava státu ale názor nezměnila.

Sám opakuje, že jediným kandidátem do čela ministerstva je Poche a že nemá důvod předsednictvu navrhovat někoho jiného.

Na otázky, kdo by případně při trvajícím Zemanově postoji mohl Pocheho nahradit, odmítá Hamáček mluvit.

„Předsednictvo je kolektivní orgán a rozhodne se tak, jak budou hlasovat jednotliví členové,” uvedl pouze.

V sociální demokracii však kolem situace a postoje předsedy začíná panovat nervozita.

„Myslím si, že jméno pana Pocheho není řešení. Zeman ho nikdy nejmenuje. Je přece neúnosné, aby pan Hamáček dělal šéfa strany, chystal volby a vedl dvě ministerstva po dobu tří měsíců. To je, si myslím, trapné,” řekl Seznamu například předseda senátorského klubu Petr Vícha.

Tento politik už den předtím poslal Seznamu SMS zprávu: „Poche nikdy nebude ministrem, pokud Zeman bude prezidentem.”

Jako náhrada za Pocheho se nejčastěji zmiňuje jméno někdejšího náměstka na Ministerstvu obrany Jakuba Landovského. Ten je však lídrem ČSSD pro komunální volby v Praze a oficiálně angažmá na Ministerstvu zahraničí odmítá.

Reklama

Doporučované