Hlavní obsah

Poche v diplomacii? Babiše stále dráždí, nařídil kvůli němu prověrku

Miroslav Poche. Původní kandidát ČSSD na post ministra zahraničí.

Reklama

Stačila jedna schůzka premiéra s velvyslanci a Černínský palác podle zjištění Neovlivní.cz čeká další prověrka.

Článek

Jak napsala autorka textu Sabina Slonková, Babiš se nově domáhá údajů, jak moc utrácí ministerstvo zahraničí za externí poradce. Přiměl ho k tomu pohled na Miroslava Pocheho usazeného mezi velvyslanci na každoroční poradě českého diplomatického sboru s ministrem Tomášem Petříčkem.

„Podle zdrojů z Babišova okolí následoval bezprostředně po setkání pokyn, aby premiér dostal v co nejkratší době na stůl přehled výdajů, které ministerstvo zahraničí dává na externí poradce,“ uvedl deník Neovlivní.cz (externí odkaz).

Informace serveru potvrdil i zdroj z ČSSD, která má ve vládě diplomacii ve své gesci.

Miroslav Poche byl původním kandidátem sociálních demokratů do křesla ministra zahraničí v Babišově vládě. ČSSD však narazila na odpor prezidenta Miloše Zemana, který europoslance opakovaně označil za nepřijatelného. Babiš ho sice na soupisku svého týmu zařadil, ale Poche v létě 2018 jmenován ministrem nebyl. Místo něj úřad dočasně vedl ministr vnitra a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. A čekalo se, až si to Zeman rozmyslí.

Mezitím se ovšem proti Pochemu vyslovil i sám premiér Babiš. ČSSD vzkázal, že ho ke jmenování nenavrhl s argumentem, že Poche má odlišný názor na migraci a je nepřijatelný jak pro prezidenta, tak pro KSČM, která vládu drží u moci.

Poche v té době zastával provizorně funkci politického tajemníka Černínského paláce, kam si přivedl svého kamaráda a asistenta Tomáše Petříčka. A toho do úřadu doporučil. Premiér dal najevo, že návrh akceptuje, ale bude obezřetný. V rozhovoru pro Seznam tehdy odmítl, aby Poche po jmenování Petříčka na ministerstvu nadále zůstal v jakékoli roli. „Já věřím, že mise pana Pocheho skončila, že se vrátí do Bruselu a že tady nebude dělat nějakého stínového tajemníka,“ řekl Andrej Babiš.

Jak Andrej Babiš pro Seznam komentoval výběr nového ministra zahraničí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

A podobně se Babiš vyjadřoval i poté, co se Petříček stal členem vládního týmu. „Pan Petříček mě ubezpečil, že pan Poche už nebude působit na ministerstvu zahraničních věcí, to si myslím, že je důležité,“ říkal tehdy Babiš. „Je to důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu,“ doplnil.

Jak dále připomíná deník Neovlivní.cz, prověrka plateb v Černínském paláci není zdaleka jedinou, kterou si premiér v posledních dvou letech vyžádal. „Naposledy zveřejnil čísla za loňský rok, podle nichž ministerstva utratila za externí poradce a advokáty dohromady více než 400 milionů. Ministerstvo zahraničí přitom podle tohoto seznamu patřilo spolu s kulturou a životním prostředím mezi tři resorty, které utratily nejméně,“ píše server.

Diplomacie vyplatila externistům necelý milion korun. Naopak ministerstvo dopravy, které dlouhodobě řídí ANO, bylo s 94 miliony druhým nejštědřejším úřadem.

Reklama

Doporučované