Hlavní obsah

Počinové nálože. V Poličce už vědí, co stálo na začátku mohutných explozí

Ptali jsme se v pátek v Poličce, jak se jim žije ve stínu muniční továrny.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Šestnáct zraněných půjde z nemocnic brzy domů, tři lidé jsou v popáleninových centrech a jejich stav zůstává vážný. Policie výbuch v Poličských strojírnách vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Článek

Den po havárii v Poličských strojírnách na východě Čech zůstává místo výbuchu uzavřené a ani báňští inspektoři, kteří musí prošetřit příčinu explozí, ještě do areálu nemohou.

Podle předběžných závěrů se stala nehoda při lisování takzvaných počinových náloží. Ty obsahují trhavinu. Výbuch pak vyvolal řetězovou reakci - způsobil další exploze uskladněného materiálu. V hale, která s epicentrem explozí sousedí, je podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskladněno několik tisíc kusů granátů.

Policie kolem objektu vymezila ochranný perimetr 1200 až 1300 metrů. „Od včerejška byly nalezeny tři kusy munice v perimetru, v zapáskované oblasti mimo areál. Starostové okolních obcí byli znovu požádáni, aby vyhlásili v rozhlase, že do ohraničeného prostoru je zákaz vstupu," řekla novinářům policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Jak to vypadá u Poličských strojíren? Ochranný perimetr kolem místa výbuchu drží policie dál.Video: Jaroslav Brousil

Poblíž strojíren i v samotné Poličce v pátek natáčel reportér Seznam Zprávy Jaroslav Brousil. Jeho aktuální postřehy z místa si můžete pustit na videu výše.

Škody a zranění

Policie začala výbuch vyšetřovat jako obecné ohrožení z nedbalosti, mluvčí Hana Kaizarová odhadla škodu na zhruba pět milionů korun.

Zranění utrpělo 19 lidí. Agentura ČTK uvedla, že nemocnice Pardubického kraje převzaly ve čtvrtek do péče 16 lidí se středně těžkými až lehkými zraněními. Tři pacienti zůstávají hospitalizováni, v nemocnici zůstanou ještě několik dní. „Jsou ve stabilizovaném stavu. Ostatní mohli jít ve čtvrtek nebo dnes domů," řekl mluvčí nemocnic Pavel Kožený.

Tři lidé utrpěli vážné popáleniny a jsou v popáleninových centrech v Praze a Brně.

Reportáž ze čtvrtečního dění:

Hasiči se museli při explozích krýt, popisuje operační důstojník situaci v Poličských strojírnách.

Reklama

Související témata:

Doporučované