Hlavní obsah

Počítačová hra mění fotbalový svět. Fanoušci ji milují, kluby podle ní nakupují

Speciál sportu: Populární PC hra přesáhla hranice virtuálna a začala fotbalový svět ovlivňovat mnohem víc, než si kdy někdo dokázal představit.

 

Reklama

Football Manager není jen počítačová hra. Je to fenomén, na který spoléhají i největší fotbalové kluby. Seznam Zprávy získaly exkluzivní rozhovor s jejím autorem. Jedním z nejmocnějších mužů fotbalového světa.

Článek

Legia Varšava o něj nestála, prý na dospělý fotbal nemá. Na základě takového úsudku se zrodil jeden z největších přestupních omylů fotbalové historie. Kdyby totiž v roce 2008 manažeři největšího fotbalového klubu v Polsku hráli počítačovou hru Football Manager, věděli by, že se z Roberta Lewandowského jednou stane superstar světové scény.

Bavíme se o době, ve které populární PC hra přesáhla hranice virtuálna a začala fotbalový svět ovlivňovat mnohem víc, než si kdy někdo dokázal představit.

Žádný klub na světě totiž neví o fotbalistech napříč celou planetou víc. Football Manager je fenomén. Umožňuje vést velký fotbalový tým i těm, co mají problém zvládnout tři žongly. Kluby na základě její databáze utrácejí ročně miliardy korun za nákupy fotbalistů, skuteční trenéři ji zase využívají k přípravě na zápasy.

„Většině týmů se podaří zhruba jen 50 až 60 procent přestupů, zatímco my máme úspěšnost 99 procent. Takže není žádným překvapením, že kluby v současné době používají naše data jakou součást svého skautingu. Týmy chtějí vědět o hráčích specifické informace. A nám tak kluby často volají a ptají se na výčet zranění, která hráč během kariéry utrpěl. Protože tohle jsou zaprvé údaje, k nimž se normálně nedostanete, nejsou nikde zapsané. A zadruhé týmy a agenti v tomhle častou lžou - o tom, jak často fotbalista kvůli zranění nehrál,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Miles Jacobson, ředitel a nejvyšší muž PC hry Football Manager.

Sport na Seznamu fotbalovému fenoménu věnoval speciální díl. Nová verze hry, Football Manager 2018, je v prodeji od 10. listopadu.

Reklama

Doporučované