Hlavní obsah

„Počkáme na Máru, co on na to.“ Co má policie na vlivného exposlance Šnajdra?

Foto: Profimedia.cz

Marek Šnajdr (na snímku se svým právníkem Lukášem Trojanem) odmítá, že by přijal úplatek.

Reklama

Kriminalisté při vyšetřování nemocničních zakázek propojili Marka Šnajdra s firmou CABD řízenou dalším bývalým politikem Janem Moravou.

Článek

Policie versus elitní hráč českého zdravotnictví Marek Šnajdr. Detektivové viní exposlance ODS z údajného úplatkářství. Obvinění mu předali kvůli částce 50 tisíc korun. Šnajdr si je jist, že na něj policie nic mít nemůže, a předávky peněz vysvětluje nezdařeným nákupem nemovitosti.

Policie se zase opírá o odposlechy, sledování a razie, jak již Seznam informoval.

Jedním z trumfů kriminalistů má být, že se jim povedlo během vyšetřování propojit Šnajdra s firmou CABD jiného dříve vlivného politika. Policie má podezření, že právě do této společnosti měla plynout část peněz pro Šnajdra. Ten odmítá, že by firma byla jeho. Vyšetřovatelům ale při výslechu řekl, že ve firmě pracuje. Vyplývá to z textu Šnajdrova obvinění, se kterým se Seznam detailně seznámil. Na co kriminalisté při pátrání přišli?

Připomeňme, že policie Šnajdra obvinila v polovině listopadu kvůli veřejné zakázce na dodávku lineárních urychlovačů pro Nemocnici Na Bulovce. Jde o jednu z větví rozsáhlého případu, ve kterém se vyšetřovatelé zaměřili na manipulování s veřejnými zakázkami pro Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Vedle Šnajdra stíhají i bývalou ředitelku Bulovky Andreu Vrbovskou, která již v kauze obviněna byla, a její někdejší ekonomickou náměstkyni Marii Nushiovou. Obviněn je i bývalý jednatel společnosti Elekta Services Pavel Tobiáš a majitel společnosti Lamboro Vlastimil Došek. Zmíněné firmy vyhrály tendr na dodání lineárních urychlovačů, které slouží k ozařování zhoubných nádorů.

V úvodu zmíněná společnost CABD se zabývá konzultační činností, zaměřuje se mimo jiné na oblast zdravotnictví. Dle obchodního rejstříku ji vlastní bývalý poslanec ODS Jan Morava. Nicméně spekuluje se, že skutečným hybatelem firmy je Šnajdr. Na to detektivy upozornil podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, který je v případu rovněž obviněný. S policií však spolupracuje, aby získal status spolupracujícího obviněného, a mohl tak dosáhnout na nižší trest.

Policie v březnu roku 2018 měla nasazené odposlechy v kancelářích Bulovky a narazila na rozhovor mezi tehdejším náměstkem ředitelky Bulovky Františkem Novákem (později obviněným) a podnikatelem Doškem z firmy Lamboro.

Předmětem jejich debaty byl zmiňovaný majitel firmy CABD Morava, který v roce 2008 opustil poslanecké lavice po vypuknutí skandálu se sběrem kompromitujících materiálů na politiky.

Kriminalisté díky nasazeným odposlechům jejich rozhovor v policejním spisu popsali takto: „František Novák se dotazuje obviněného Doška, zda již mluvil s Moravou. Obviněný Došek uvádí, že ne.“ Novák pak podle dokumentů s dotazy pokračoval: „A s Márou?“ Podnikatel mu odpovídá: „S Márou taky ne. S Honzou jsem mluvil minulý týden. Ale chystám se tam. Po neděli.“ Dále obviněný Došek uvedl: „No, já čekám na ty, na Marka, aby dal nějaké ty vícepráce nějak to… dohromady… on to ještě nemá.“

Detektivové vyhodnotili, že citovaným Márou je Marek Šnajdr. Na základě zachyceného hovoru došli k závěru, že Šnajdr měl vliv na chod Bulovky. „Z hovoru vyplývá přímá angažovanost obviněného Šnajdra na provádění prací v Nemocnici Na Bulovce. Průběh schůzky tak prokazuje důvodné podezření policejního orgánu na trestnou činnost Šnajdra a Doška tak, jak je uvedena ve výroku usnesení,” píše se v obvinění.

Zmiňovaný exposlanec Jan Morava s výkladem policie nesouhlasí. S Bulovkou prý firma CABD neměla nic společného. „Žádná spolupráce mezi firmou CABD a panem Doškem či firmou Lamboro nebyla a není. Pan Došek je mým dlouholetým známým, setkáváme se jako přátelé,” napsal Seznamu. S tím, že jeho firma nebyla a není dodavatelem či subdodavatelem zakázek Nemocnice Na Bulovce.

Seznam má k dispozici materiály, které ukazují, co Šnajdr policii řekl při listopadovém výslechu poté, co byl obviněn. Šnajdr kriminalistům potvrdil, že s Moravou jsou přátelé a navíc, že Morava je v rámci CABD jeho nadřízeným. Na starost má dle svých slov vztah s klienty. „Firma dělá například správu aktiv nebo vyhledává potenciální akviziční partnery. To znamená společnosti, které chtějí koupit nebo prodat společnosti,” uvedl Šnajdr před policisty.

Společnost CABD pak figuruje i v další větvi téže zdravotnické kauzy. Psal se leden 2019 a ve vazbě se rozmluvil stíhaný podnikatel Tomáš Horáček. Ten je obviněn z ovlivňování zakázek v pražských nemocnicích za desítky milionů korun.

Kriminalistům Horáček řekl, že jeho skupina HTS Corporate Group měla s CABD podepsanou konzultační smlouvu. Podle Horáčka si na základě tohoto kontraktu Šnajdr řekl za pomoc s domlouváním kontraktů mezi pojišťovnami a klinikami o dva až dva a půl milionu korun. „Panu Šnajdrovi jsem požadované plnění předal jednorázově ve výši dva či 2,5 milionu korun, bylo to v prostorách společnosti CABD, což je v pražském Florentinu na Praze 1,“ popsal dle dřívějších informací Lidových novin Horáček podrobnosti předávky policistům.

Protistrana se brání. Majitel CABD Morava Horáčkovi nevěří. „Pan Horáček šíří mnoho zcela zjevných nepravd, nevím, proč bych měl jeho údajné výroky komentovat. Pokud je mi z tisku známo, ‚skryté ovládání firem’ je doménou pana Horáčka. V případě CABD odkazuji na transparentní údaje uvedené v příslušném rejstříku,” napsal exposlanec Seznamu.

Podobně Šnajdr od začátku Horáčkovo svědectví označuje za výmysl. „Poznal jsem ho před zhruba třemi a půl lety. Krom společného akvizičního projektu v Praze, který jsme připravovali po dobu dvou let a ze kterého se pan Horáček a jeho lidé pokusili zcizit poskytnutou investici, bylo velmi zajímavé poslouchat jeho častá a expresivní vyprávění týkající se jeho vztahů s vrcholovými představiteli hnutí ANO,“ poznamenal Šnajdr v červnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované