Hlavní obsah

Pocta padlým vojákům. Petřínská rozhledna se rozsvítila v barvách trikolory

Petřínská rozhledna v barvách trikolory.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Rozhledna na pražském Petříně se ve středu večer rozsvítila v barvách trikolory k uctění památky tří vojáků, které v neděli v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník.

Článek

„Nasvícením petřínské rozhledny do barev trikolory a stažením vlajek na půl žerdi chceme vzdát hold našim padlým vojákům. Odpočívejte v pokoji, hrdinové,”uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Naposledy se petřínská dominanta rozsvítila loni v srpnu v barvách španělské vlajky k uctění obětí teroristického útoku v Barceloně a nedalekém městě Cambrils. Předtím byl Petřín osvětlen v národních barvách Francie, Belgie, Německa i Británie. Nasvícení známých památek nebo naopak zhasnutí světel ozařujících městské dominanty se používá jako pietní gesto i v jiných světových metropolích.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je v úterý na návrh náčelníka generálního štábu Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků.

Reklama

Doporučované