Hlavní obsah

Pocta republice k jejím 100 letům. Petrof vyrobil unikátní piano

Český smrk, slovenský javor a ořech ze Zakarpatské Ukrajiny. Tato dřeva posloužila k výrobě unikátního koncertního piana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Původní československá vlajka, český lvíček a dřeviny z Beskyd, Slovenska a Ukrajiny. To jsou rysy jedinečného piana Republika, které k 100. výročí založení Československé republiky sestrojil největší a nejstarší český výrobce pian, firma Petrof z Hradce Králové.

Článek

Piano Republika odkazuje na českou státnost a tradici. „Republika je takovým symbolem vlastenectví naší rodiny, která zde piana vyrábí od druhé poloviny devatenáctého století. Je na něm vyobrazena původní československá vlajka a klasický český lvíček,“ uvedla jednatelka firmy Zuzana Ceralová Petrofová, která je už pátou generací Petrofů.

Republiku a českou historii však nepropojují pouze státní symboly. Vnitřek nástroje tvoří dřeviny z oblastí první republiky. „Rezonanční deska je z českého smrku pocházejícího z Beskyd, kobylky ze slovenského javoru a ořech, který je v nástroji rovněž použit, je ze Zakarpatské Ukrajiny,“ popsal Republiku její autor Ivan Vaculík.

Piano nyní čeká na svého budoucího majitele v Petrof Gallery v Hradci Králové, kde si na něj může každý návštěvník zahrát. „Jelikož se jedná o opravdu jedinečný kus, nemůžeme cenu předem určit. Sami jsme zvědaví, jakého zákazníka si najde. Hrad má prý na příští rok k dispozici 300 milionů korun, tak by si jej mohl pořídit třeba pan prezident,“ usmála se Ceralová Petrofová. Že by bylo vhodné, aby Republika zůstala v Česku, souhlasil i Vaculík. „Samozřejmě nelze nic předpovídat, ale takový nástroj by se určitě hodil do nějaké české instituce,“ pronesl.

Hradecká rodina Petrofů piana vyrábí od roku 1864. Jedná se o největšího výrobce pian v České republice. V Hradci Králové ročně sestaví do dvou tisíc kusů, všechna jsou vyráběna ručně.

Reklama

Doporučované