Hlavní obsah
Online

Kyjev: Česko je pro nás nebezpečné. Bez negativního testu nevstoupíte

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme on-line.

Článek

Nejdůležitější zprávy

V Česku opět přibylo nakažených koronavirem. Během úterý laboratoře potvrdily 290 nových případů, od vypuknutí epidemie na začátku března se nákaza zjistila u celkem 17 286 lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes po jednání s politickými stranami oznámí, jak se kvůli koronavirové epidemii změní podzimní volby do krajů a Senátu.

Ministerstvo zdravotnictví dnes začne přijímat žádosti o dotace na mimořádné odměny pro zaměstnance v nemocnicích a následné péči v souvislosti s epidemií covid-19.

Mezi tzv. červené země s nepříznivou koronavirovou situací ve středu zařadila Česko Ukrajina. Při vstupu do země je nutné předložit negativní test na koronavirus nebo absolvovat karanténu.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali i v úterý

  • Nejpostiženější okresy

    Nejpostiženějším okresem nyní zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá na 100 000 obyvatel zhruba 65 pozitivních případů za posledních sedm dní. Prachaticko registruje 35 nových nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, Táborsko, Praha a Praha-západ mají přes 20. Nulový je tento údaj jen v okresech Domažlice, Rokycany a Jeseník.

  • Za poslední týden bylo zjištěno 24 Čechů nakažených v Chorvatsku

    Za poslední týden bylo pozitivně testováno 24 Čechů, kteří se pravděpodobně nakazili covidem-19 v Chorvatsku. Z Rakouska si jich nákazu přivezlo pět, ze Srbska čtyři. Celkem se za týden na přelomu července a srpna nakazilo v zahraničí 52 osob. Na dotaz ČTK sdělila počty importovaných nákaz Renata Povolná z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví. Za stejný týden bylo pozitivně testováno celkem 1755 lidí. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v pondělí na dotaz ČTK řekla, že v počtu nakažených jsou importy ze zahraničí naprosto zanedbatelné.

  • Koruna rekordně posílila k euru i dolaru

    Česká měna je nyní k euru nejsilnější od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru letos v březnu, a k dolaru dokonce od září 2018. K měně USA se kurz dostal pod hranici 22 korun za dolar a k evropské měně těsně nad 26 korun za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Oproti předchozímu závěru koruna zpevnila k euru o osm haléřů na 26,09 Kč/EUR a k dolaru o 31 haléřů na 21,95 Kč/USD.

  • Češi mohou na Ukrajinu jen se 48 hodin starým testem

    Po zařazení Česka na ukrajinský červený seznam rizikových zemí budou muset čeští občané při vstupu do země předložit negativní test na covid-19 starý nanejvýš 48 hodin, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

  • Koronavirus se dostal do církevního domu v Jablunkově

    Nákaza koronavirem se dostala do domova pro seniory na Frýdecko-Místecku. Hygienici v souvislosti s tímto ohniskem zaznamenali 64 nemocných. Oznámili to ve středu v tiskové zprávě, místo výskytu nákazy blíže nespecifikovali. Podle informací ČTK nákaza pronikla do církevního Domova sv. Alžběty v Jablunkově, který provozuje Konvent sester alžbětinek v části klášterního objektu.

  • Nemocenská je v deficitu. Nejvíce od roku 1993

    Český systém nemocenského pojištění, z něhož se platí nemocenská, ošetřovné či mateřská, se dostal do nejhlubšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Výdaje letos v prvním pololetí přesáhly příjmy zhruba o 13 miliard korun. Důvodem je hlavně koronavirová epidemie a nynější krize. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce a České správy sociálního zabezpečení. Soustava se do deficitu propadla ale už loni, a to po deseti letech. Naposledy byla v minusu za minulé krize.

  • Plzeň znovu otevřela mobilní odběrové místo

    Fakultní nemocnice v Plzni ode dneška opět zprovoznila mobilní místo na odběr vzorků na vyšetření na koronavirus v areálu bývalé Vojenské nemocnice ve čtvrti Bory. Nemocnice se připravuje na možné zvýšení kapacity svých odběrových míst až na 1 000 testů denně. Odběrové místo je pro pěší i motorizované klienty.

  • Lidé v ochranném opatření po návratu z ciziny budou volit normálně

    Možnost speciálního hlasování se bude týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem, uvedlo ministerstvo. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

  • Volit v drive-in místech půjde jen z motorového vozidla

    V takzvaných drive-in volebních stanovištích, která by podle dnešní dohody sněmovních stran měla umožnit hlasovat lidem umístěným v karanténě v senátních a krajských volbách, bude možné hlasovat pouze z motorových vozidel. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna dnes novinářům řekl, že s tím počítá předpis, který by měla projednat vláda na svém příštím zasedání 17. srpna a o dva dny později by se jím měla zabývat Sněmovna.

  • Ukrajina zařadila Česko do červené zóny

    Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zařadilo do tzv. červené zóny s nepříznivou koronavirovou situací více než 120 států včetně Česka a Slovenska. Při příjezdu na Ukrajinu ze země z červené zóny je podle ukrajinského tisku nutné předložit negativní test na koronavirus nebo absolvovat karanténu. Seznam se má každý týden aktualizovat.

  • Nejhorší za sebou nemáme. Nezaměstnanost ještě stoupne

    Výraznější nárůst nezaměstnanosti by měl podle ČTK oslovených ekonomů nastat v podzimních měsících, a to až k sedmi procentům. Prozatím je nárůst počtu nezaměstnaných zpomalován mimo jiné dočasnými vládními podpůrnými programy. Dosavadní vývoj tak neznamená, že by trh práce měl po pandemii koronaviru to nejhorší za sebou, upozornili.

  • Hamáček oznámil, jak budou lidé volit v karanténě

    Zástupci parlamentních stran dnes ráno ladili s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) varianty, jakým způsobem budou smět na podzim volit lidé v karanténě. Strany se shodly na třech variantách – drive-in volbě z automobilu, zavedení zvláštních volebních okrsků například pro domovy seniorů v karanténě nebo výjezdech speciální volební komise do bydliště voliče.

    Více v článku:

  • V úterý 290 nových případů

    Během úterý přibylo v Česku nejvíc případů nemoci covid-19 od konce června. Laboratoře potvrdily 290 nakažených, od vypuknutí epidemie na začátku března se nákaza zjistila celkem u 17 286 lidí. Dál roste počet aktuálně nemocných, kterých je nyní rekordních 5 091. Nejvíc zasažené je teď z okresů Frýdecko-Místecko. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

    S covidem-19 zemřelo dosud 383 pacientů, vyléčilo se 11 812 lidí, což je necelých 70 procent z nakažených. V nemocnicích se s koronavirem podle posledních údajů léčilo 123 pacientů, z toho 19 bylo v těžkém stavu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy