Hlavní obsah

Počty nakažených rostou, tlak na nemocnice teprve může přijít

Po mírném poklesu denních přírůstků začínají čísla pozitivně testovaných v Česku opět růst. Nemocnice si ještě nestačily vydechnout a opět hrozí, že nápor na ně se bude stupňovat.

Reklama

Článek

Klidnějšího období jsme si ani nestihli užít a už se zdá, že zase končí. Denní přírůstky lidí pozitivně testovaných na koronavirus se opět zvyšují. Zároveň stále platí opatření pro třetí stupeň pohotovosti – navzdory faktu, že již šest dní čísla v indexu rizika odpovídají čtvrtému, přísnějšímu.

Nemocnice proto může po náročném podzimu zavalit další vlna nakažených. Otázkou je kdy. Doba od nákazy po hospitalizaci se liší. Zjednodušeně se dá říct, že přibližně čtyři procenta z těch, kteří se nakazili v posledních dnech, budou do dvou týdnů hospitalizovaní.

Jak dlouho zůstanou nemocní ve zdravotnických zařízeních, záleží na stupni průběhu. Méně komplikovaní pacienti mají medián opouštění nemocnic okolo osmi dní, nejtěžší pak po zhruba dvou týdnech. Přibližně měsíc od nákazy.

Nakažení z tohoto týdne, kteří budou potřebovat hospitalizaci, se tak v číslech ukážou pravděpodobně okolo Vánoc. Kolik hospitalizovaných tou dobou bude, však nelze přesně určit. Predikce Ministerstva zdravotnictví, která odhaduje situaci do konce roku, počítá s několika variantami podle hodnoty reprodukčního čísla R.

Optimistický scénář počítající s R=0,74 by podle resortu znamenal necelé 2 tisíce hospitalizovaných ke konci prosince. Nejméně příznivá prognóza pro R=1,20 ke stejnému datu počítá se zhruba 11 tisíci pacientů s nemocí covid-19 v nemocnicích. V současné době je R na hodnotě 1,1 a má rostoucí tendenci.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Prognóza vývoje hospitalizací do konce roku – čtyři scénáře podle šíření nákazy.

V současné době je v nemocnicích 4429 lidí, z toho 550 je v těžkém stavu. Čísla tedy s výkyvy dlouhodobě spíše klesají. Nejhorší situace byla na začátku listopadu, kdy v nemocnicích bylo přes 8 tisíc lidí s nemocí covid-19 a těžký stav lékaři v jednu chvíli hlásili u více než dvanácti set z nich.

V současné době tedy české zdravotnictví minimálně podle čísel není na hranici svých možností, je však důležité připomenout, že podzimní vytížení bylo extrémní a z dlouhodobého hlediska pravděpodobně neudržitelné.

Grafy níže ukazují aktuální vytížení lůžek nejen JIP a ARO, ale také těch s kyslíkem, ECMO (mimotělní podporou života) a UPV (umělou plicní ventilací). Například v Plzeňském kraji v současné době není volné ani jedno lůžko s kyslíkem, které by nemocnice mohla využít pro covid pozitivního pacienta.

Reklama

Doporučované