Hlavní obsah

Počty očkovaných potřebujeme online, řekl Babiš. Kvůli objednávkám vakcíny

Foto: ČTK

Premiér Babiš dnes v Brně řekl, že je klíčové, aby „spíš lidé čekali na vakcínu, než aby byly plné mrazáky vakcíny“.

Reklama

Očkování proti koronaviru v Česku dostalo přes 70 tisíc lidí. Do konce února jich má být více než 600 tisíc. Aby mohla celá operace běžet hladce, chce vláda každý večer znát aktuální čísla naočkovaných.

Článek

Vláda na dnešním podvečerním jednání zajistí přesnou evidenci dávek a naočkovaných lidí proti nemoci covid-19. Na návštěvě vysokokapacitního centra v Brně to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle odhadů Ministerstva zdravotnictví už první očkovací dávku reálně dostalo 70 až 75 tisíc lidí v Česku. V systému je nicméně podle premiéra nyní evidovaných 61 tisíc očkovaných. „Budeme řešit, aby informace byly online. Chceme vědět každý večer, kolik bylo zaočkováno. Je to důležité kvůli dalším objednávkám a optimalizaci dávek,“ vysvětlil premiér. Nehlášení osob z očkovacích center včas je podle něj důvod, proč se zatím pravidelně nezveřejňují data.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) považuje správnou evidenci za klíčový úkol. „Skladování i vykazování očkovacích dávek musí být ve všech očkovacích centrech jednotné a velmi přesné,“ řekl v Brně. Lidé se na očkování budou přihlašovat online, od pátku to bude pro zájemce starší osmdesáti let, od února pro kohokoli.

Od 26. prosince dorazilo do Česka 169 tisíc dávek, z toho přes 70 tisíc v úterý. Podle premiéra je klíčové, aby „spíš lidé čekali na vakcínu, než aby byly plné mrazáky vakcíny“. Očkování je dobrovolné, vládní očkovací strategie počítá s prioritizací obyvatel podle věku a zdravotního stavu.

„V lednu a únoru mají být naočkovaní všichni senioři starší osmdesáti let a všichni zdravotníci,“ zopakoval ministr zdravotnictví Blatný. Ti patří do takzvané kategorie 1A, která čítá asi 700 tisíc lidí. Do konce února podle ministra dorazí do Česka vakcína pro asi 650 tisíc lidí. „Čísla se nám velmi dobře potkávají, protože ne úplně všichni budou mít o očkování zájem,“ řekl ministr.

Resort už nebude zásadně dohlížet na to, jak jednotlivé kraje naloží s upřednostňováním uvnitř dané skupiny. Ministr také naznačil další možnosti, jak se budou lidé starší osmdesáti let hlásit k očkování. Často nemají přístup k internetu. „Jednáme s lékárnickou komorou, aby se mohli zaregistrovat v lékárně,“ potvrdil Blatný.

V Moravskoslezském nebo Zlínském kraji chtějí pro své starší pacienty fasovat vakcinační dávky také praktičtí lékaři. Původně se s tím podle očkovací strategie nepočítalo, praktičtí lékaři měli ve svých ordinacích očkovat až látkou od firmy AstraZeneca, která se zatím do České republiky nedodává. „Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje,“ uvedl ministr.

Vysokokapacitní centra, jako je v Brně, podle něj najdou hlavní využití od března, kdy začne masovější očkování. „Jednotlivá očkovací centra budou do systému zadávat volné očkovací sloty v souvislosti s tím, kolik dostanou vakcín. Vždy týden dopředu bude jasné, kolik je volných míst. Když se zaregistrujete, dostanete se na čekací seznam. Když se pro vás uvolní očkovací místo, dostanete informaci,“ popsal Blatný.

Očkovací centra v jednotlivých krajích si podle něj rozvrhnou své kapacity a zanesou je do rezervačního systému. „Umím si představit, že první termíny nemusí být úplně stejné ve všech krajích. Záleží, jak centra naplní centrální rezervační systém. Čím větší kapacita zařízení, tím bude větší počet rezervačních slotů, ale je to limitované počty dávek vakcíny,“ dodal ministr.

FN Brno nyní denně zvládá ve zkušebním režimu naočkovat okolo tisícovky lidí, část ve vysokokapacitním centru na výstavišti, část v domovech pro seniory, kam zajíždí mobilní očkovací tým. „Zvládne asi 300 lidí denně,“ vypočítal ministr.

První vysokokapacitní očkovací centrum na brněnském výstavišti v ostrém provozu naočkuje až 3600 lidí za den.

Reklama

Doporučované