Hlavní obsah

Peking trestá úředníky kvůli šíření covidu

Foto: Profimedia.cz

Minulý týden čínští činitelé varovali, že přestanou vydávat pasy a další dokumenty potřebné k odjezdu z Číny z jiného než urgentního důvodu.

Reklama

Čínské úřady přistoupily k trestání svých úředníků zodpovědných za zamezení šíření nákazy covid-19 v zemi poté, co podle nich při práci selhali. Někteří byli pokáráni, jiní dokonce zadrženi.

Článek

Nakažlivější mutace delta se potvrdila v desítkách čínských měst poté, co se nakazili uklízeči letadel na letišti ve východočínském Nankingu. Americká CNN uvádí, že covid-19 se rozšířil do poloviny tamních provincií a za poslední tři týdny zapříčinil přes tisíc symptomatických nakažených.

V důsledku zhoršené epidemické situace úřady nařídily uzávěry celých aglomerací a přijaly opatření, jako například přerušení vnitrostátních dopravních spojení či plošné testování. Peking také zpřísnil cestování občanů do zahraničí. Minulý týden čínští činitelé varovali, že přestanou vydávat běžné cestovní pasy a další dokumenty potřebné k odjezdu z Číny. A to v případech, kdy k tomu nebude urgentní důvod.

Úřady se kvůli zhoršující se pandemické situaci rozhodly potrestat nejméně 47 úředníků z řad lokálních vlád, zdravotních komisařů, ale i nemocnic nebo letišť za nedbalé jednání při zamezování šíření infekce. Místostarosta Nankingu tak například dostal ústní varování, dva zaměstnanci letiště byli dokonce zadrženi. Potrestáno bylo i 18 úředníků z městské prefektury Čang-ťia-ťie, která je turisty oblíbenou destinací. Kvůli jejich nedostatečné a pozdní reakci vzniklo epicentrum šíření nákazy na tamním divadelním představení, kterého se zúčastnily tisíce lidí, informují čínské úřady.

Delta se také rychle šíří z městské prefektury Jang-čou, kde je aktuálně 394 symptomatických nakažených. V neděli proto vydala tamní disciplinární komise šest varování pro úředníky a zkritizovala další dva za špatné řízení covid-19 testovacího centra, kde se nemoc mezi testujícími šířila. Podle státních médií odsud pochází přes 30 infikovaných.

Podle agentury Reuters pevninská Čína včera zaevidovala 143 nových případů nákazy. Infikovaní tak od začátku července opět přibývají. Přestože od určitých zdravotních expertů zní názory, že země by se s covidem-19 „měla především sžít“ než přistupovat k razantním lockdownům, Peking zatím tuto strategii spíše odmítá. Bývalý ministr zdravotnictví Gao Qiang uvedl pro oficiální noviny Komunistické strany Číny Lidový deník, že koexistovat s covidem-19 není zatím na pořadu dne.

„Nejenže nemůžeme uvolnit kontrolu nad epidemií, ale musíme dále posílit slabiny, vyplnit mezery, situaci sledovat a vydat včasná varování. Nejde o to „koexistovat s virem“, ale o dlouhodobý boj virus vymýtit," napsal Qiang. Kriticky se také vymezil proti Velké Británii a USA, které obvinil z toho, že rozvolňováním především „zanedbávají lidské zdraví, vytvářejí riziko“ a napomáhají k dalšímu šíření covidu-19.

Reklama

Doporučované