Hlavní obsah

Pod pokličkou ANO: Faltýnkův spojenec plánuje obrodu hnutí v Brně

Foto: Profimedia.cz

„Když za ním přijdu do kanceláře, v půl sedmé ráno tam je, když odcházím večer, stále tam je. Nebo odchází na další jednání. Upřímně řečeno, bez Jaroslava Faltýnka by ANO nebylo,“ popsal poslanec Karel Rais vliv druhého nejdůležitějšího představitele hnutí ANO.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že organizaci ANO v Brně, kterou poškodila korupční kauza Stoka, má restartovat poslanec Karel Rais. Jeho pozici posiluje fakt, že patří k lidem blízkým šéfovi poslanců Jaroslavu Faltýnkovi.

Článek

Málokdy se ve strukturách ANO odehrává něco politicky dynamického. Většinou se děje především to, co si poručí předseda hnutí a premiér Andrej Babiš.

Pozornost si tudíž zaslouží situace, když se ve voličsky důležitém regionu začíná de facto na zelené louce opět parcelovat vliv. A o to víc, je-li u takového procesu poslanec blízký druhému nejdůležitějšímu činovníkovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

Šéf poslanců ANO bez větších problémů ustál ve sněmovním klubu kauzu Vyšehrad a i následující příběh ukazuje, že pro vnitřní fungování hnutí je klíčovou a de facto nesestřelitelnou osobou.

Jihomoravský region patřil k baštám ANO. Vládní hnutí mívalo hejtmana a v Brně primátora. Teď nemá z těchto postů ani jeden a v říjnových volbách nezískal kandidát ANO ani brněnské senátorské křeslo.

K pádu přispěla korupční kauza Stoka, která dopadla na řadu místních politiků ANO. Kvůli ní nechalo vedení ANO brněnskou organizaci zcela rozpustit. Podle zjištění Seznam Zpráv se nyní začalo jednat o vzniku nové brněnské buňky. Úkol na sebe vzal poslanec Karel Rais.

Poplach u šéfů

Bývalý rektor Vysokého učení technického v Brně se letos těsně nedostal do druhého kola senátních voleb, ačkoli do kampaně nacpal stovky tisíc korun. Prohra jej přiměla k akci.

„Jak skončila kampaň, byl jsem naštvaný, protože jsem do voleb vrazil hodně peněz, v řádu stovek tisíc. Takže jsem přilítl za panem Faltýnkem,“ dává nahlédnout do vnitřního provozu hnutí ANO. „Sedělo tam ještě pár lidí z vedení. Řekl jsem jim, že jestli chtějí sněmovní volby prohrát, ať pokračují v nastoleném brněnském trendu. Teď jsem to říkal i manažeru Janu Richterovi, že je potřeba něco s Brnem udělat. Hned, ne až v březnu dubnu,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Rais.

Podle něho vázne komunikace mezi jednotlivými úrovněmi hnutí, je tedy třeba jít na to shora. „Jsme v kontaktu s krajským vedením, to zase s celostátním, všichni jsou se všemi v kontaktu, ale zatím se nic neděje. Musíme to začít stavět, jinak volby v Brně dopadnou špatně,“ vyslovuje Rais obavu o příští kampaň, která bude příští rok na podzim.

On sám prý hodlá - pokud bude sloužit zdraví - znovu kandidovat. Dokonce je připraven stát se lídrem nové sestavy ANO. „Hlavně chci, aby buňka vznikla, přišlo dvacet lidí. Když nebude nikdo jiný, vezmu to na sebe, mohli by mě snad akceptovat. Samozřejmě nikam se necpu, svůj společenský Mt. Everest jsem si už vystoupal, jde mi čistě o to, aby ANO v Brně bylo silnější,“ dodává s tím, že na neefektivní kampani do krajských a senátních voleb se podepsalo právě to, že hnutí ANO chyběla ve druhém největším městě republiky struktura.

Nabitý diář JF

To, že Karel Rais patří k předním zastáncům Jaroslava Faltýnka, svědčí i jeho postoj k posledním průšvihům předsedy klubu.

„Pravda, ta restaurace se nepovedla, nerozumím, proč to tak udělali,“ říká o Vyšehradu. „Příběh Málagy (jde o Faltýnkovu cestu do Španělska krátce po vyšehradské aféře - pozn. red.) příliš neznám. Rozuměl jsem ale jeho (Faltýnkovu) rozhořčení, že nechápal, proč by tam nemohl jet, když neporušil žádné opatření. Politicky pro něho ale bylo nešikovné, že se na něho naštval Andrej Babiš, byť pan Faltýnek svou absenci inzeroval týden dopředu,“ zdráhá se Rais ostřejší kritiky.

Dodal, že fungování ANO je na Faltýnkovi postavené. „Máme velmi korektní vztahy. Málokdy mi dává rady, co mám dělat, tak mu nechci radit přes noviny, co by měl dělat on. Já mu věřím. Na jednu stranu je to člověk pod mimořádným tlakem už zhruba osmý, devátý rok. O Brno se zajímal někdy od roku 2012, od tehdy ho vnímám. Když za ním přijdu do kanceláře, v půl sedmé ráno tam je, když odcházím večer, stále tam je. Nebo odchází na další jednání. Upřímně řečeno, bez pana Faltýnka by ANO nebylo, zejména ve Sněmovně by nebylo v takové roli, v jaké je. Pro Andreje Babiše je to klíčový člověk,“ míní bývalý brněnský rektor VUT.

Pryč ze Stoky

Korupční kauza Stoka na brněnských úřadech a v městských společnostech zasáhla ANO loni v březnu. Hlavní postavou je bývalý místostarosta Brno-střed Jiří Švachula, který hnutí krátce po vypuknutí skandálu opustil.

Dalším obžalovaným je bývalý vedoucí investičního odboru Brno-střed Petr Liškutin (rovněž tehdy za ANO), ve spise ale zaznívají i další jména současných či bývalých politiků ANO - někdejšího náměstka primátora Richarda Mrázka (nedávno opustil magistrátní klub ANO v Brně), bývalého šéfa ANO v Brně-střed Pavla Dvořáka, 1. místostarostku Brno-Černovice a šéfku místního ANO Šárku Korkešovou a policejní odposlechy zachytily, jak se někteří obvinění podnikatelé baví též o rodině Faltýnků.

„Byl to krok správným směrem, bylo třeba udělat rozlučku s vazbami na podnikatelské struktury, které se přes politiku snaží ovládat ekonomiku a za jidášský groš přes nějakého politika hrát hru. To jsou mafiánské struktury, které bylo nezbytné rozbít,“ říká Rais směrem k obžalovaným ve Stoce, v níž policie viníky podezírá z přijetí úplatků ve výši několika desítek milionů korun.

Zastupitelský klub ANO na brněnském magistrátu se v říjnu rozpadl. Dvanáct jeho členů v čele s bývalým primátorem Brna a někdejším místopředsedou ANO Petrem Vokřálem vytvořilo samostatný zastupitelský klub nezávislých. „Petr Vokřál je inteligentní člověk, který ví, co dělá. Vnímám jeho aktivitu jako snahu vytvořit na komunálu sdružení, se kterým by kandidoval v příštích volbách. Nedivím se mu, je to logický krok,“ popisuje Rais.

V magistrátním klubu ANO zůstalo šest zastupitelů, včetně výše zmiňovaného Dvořáka, Korkešové či Jiřího Faltýnka, který pozastavil své členství v hnutí a další kandidaturu za ANO neplánuje. Poslanec Rais chce novou brněnskou organizaci vybudovat bez stínů Stoky - navzdory tomu, že o jím zastávaném šéfovi poslanců ANO aktéři kauzy Stoka ve spisu čile hovoří a řeší jeho vliv. Rais věří, že když Faltýnek nebyl obviněný, ničeho nezákonného se nedopustil.

„Neříkám, že odešli badmeni a zůstali goodmeni. Říkám jen, že kdybych chtěl zakládat buňku ANO v Brně, tak s lidmi, kteří nemají nic společného se Stokou. Potřebujeme tým lidí, kteří před volbami potáhnou. Musíme začít novou a čistou hru.“

Zájmy a směry

V posledních letech měla na jihomoravské krajské úrovni ANO klíčové slovo poslankyně Taťána Malá (i její jméno se v policejních materiálech ke Stoce objevuje), letos v červenci ji však ve funkci krajské předsedkyně vystřídal šéf kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl.

„O dlouhodobém a aktivním zájmu pana profesora Raise vím. Vítám to, což mohu říct i za své kolegy v krajském předsednictví. Budeme spolu v úzkém kontaktu, kroky směřují k tomu, že vznikne brněnská oblastní organizace, její struktury potřebujeme,“ řekl Seznam Zprávám šéf jihomoravského ANO.

Wenzl a exministryně spravedlnosti Malá jsou v kraji považováni za spojence. Rais z jejich preferencí ohledně ustavování nové buňky obavu nemá.

„Nechci to personifikovat, ale je jasné, že v tom budou osobní zájmy. S kolegou Wenzlem nemám žádný problém, otázkou jen je, jak on se vyzná ve vnitřních hrátkách brněnského ANO. Zažil jsem tolik nejrůznějších manažerských skupin v ANO, kdy jedni tu to tlačili více k podnikatelskému pojetí, druzí to cpali více k vojákům, když vzpomenu pana exposlance Chalupu. Každá skupina měla nějaké své preference, zájmy a směr, o kterém soudí, že je správný,“ chystá se Rais na svou misi.

Reklama

Doporučované