Hlavní obsah

Pod Sněžkou se proháněli motorkáři v zákazu, počkali si na ně policisté

Foto: KRNAP

Policisté rozdávají pokuty motorkářům, kteří ignorovali ceduli zákaz vjezdu.

Reklama

Policie pokutovala devět motorkářů, Krkonošský národní park ale tvrdí, že do zákazu vjezdu jich vjelo až třicet.

Článek

V neděli způsobili polští, němečtí a švýcarští motorkáři rozruch v Peci pod Sněžkou. Na svých strojích se vydali až ke kapli v Obřím dole, kam je však vjezd zakázán, neboť se už jedná o chráněné území Krkonošského národního parku.

O události informoval na svých sociálních sítích přímo národní park. „Rozdali jsme devět pokut ve výši 2000 korun,“ upřesnila mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová.

Podle správců parku bylo ale motorkářů rozhodně víc než devět. „Naše zdroje uvádějí, že motorkářů tam bylo 25 až 30. Je tedy možné, že se policii nepodařilo chytit všechny,“ říká Radek Drahný z KRNAP.

Motorkáři přijeli po cestě až k lanovce v Peci pod Sněžkou, kde je odstavné parkoviště. Toho však nevyužili a odbočili do zákazu vjezdu. „Vjeli do chráněného území bez potřebných povolení. Projeli se až ke kapli, kde se otočili a na cestě zpět je už čekali policisté,“ líčí nedělní zásah trutnovské policie Radek Drahný. Mluvčí policie Šárka Pižlová informaci potvrdila.

Pohled na odbočku ke kapli, kde je vpravo umístěná zákazová cedule:

Škodu sice motorkáři vjezdem do chráněné území nezpůsobili, mluvčí parku Drahný ale upozornil, že obdobné chování nebudou tolerovat u nikoho.

Po betonové cestě se nesmí vydat autem či na motorce nikdo, kdo nemá povolení od národního parku. Na konci cesty se nachází kaple, ve které je rozsáhlá dokumentace živelné katastrofy z 29. 7. 1987, kdy mohutné deště spustily lavinu, která zabila sedm obyvatel Obřího dolu.

Pec pod Sněžkou i kaple v Obřím dole jsou turisty hojně vyhledávanými místy. Z Pece pod Sněžkou startuje lanovka přímo na Sněžku a nachází se tam rovněž poslední místo, kam je možné legálně vjet motorovým vozidlem bez povolení. V okolí startovací stanice lanovky je možné i parkovat, odtud však je nutné pokračovat pěšky nebo zmíněnou lanovou dráhou.

Reklama

Doporučované