Hlavní obsah

Valachová oznámila, že bude bojovat. Po dvou hodinách podala demisi

Kateřina Valachová vysvětluje na tiskové konferenci případ dotací pro sport. To ještě nepodávala demisi, ta přišla později.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neutíkám před zodpovědností, rozhodla jsem se pracovat dál, řekla nejprve ministryně v úterý. O pár hodin později oznámila demisi.

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová končí ke konci května ve vládě. Vaz jí zlomila aféra se sportovními dotacemi, kterou vyšetřuje policie a mimo jiné vazebně stíhá Valachové náměstkyni.

Ministryně školství zvolila kostrbatý odchod. Nejprve oznámila, že nepodá demisi a bude bojovat. Chtěla evidentně v úřadu pokračovat.

To trvalo jen dvě hodiny: Poté z jejího ministerstva přišla informace, že přece jen končí. Změna přišla po konzultaci s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Nechci poskytovat záminku ministrovi Babišovi, aby odváděl pozornost od svých kauz," prohlásila Valachová.

Valachová před ohlášením demise řekla, že vyplácení dotací prochází nyní mnohem přísnější kontrolou. Fotbalová asociace ČR jako obviněná firma nemůže být podle ní nadále příjemcem státních peněz, ale ministryně hledá cestu, jak zajistit fotbalu přísun jinak než přes FAČR.

Zastavené dotace pro fotbal

Ve dvou programech z dotací nařídila ministryně nové projednání, to znamená, že se bude znovu rozhodovat, kdo peníze na sport dostane. Jeden z dotačních programů Valachová pak úplně zrušila a slíbila nahradit ho novým.

Úředník Ministerstva školství Zdeněk Bříza, který stejně jako Valachové náměstkyně Kratochvílová skončil ve vyšetřovací vazbě, byl formálně odvolán.

Skandál s dotacemi vypukl minulou středu.

Video: Razie v budově fotbalové asociace.

Zásah policie v sídle fotbalové asociace.Video: Hanuš Hanslík

Policie před šesti dny vtrhla do kanceláří Fotbalové asociace České republiky, do sídla České unie sportu a také na ministerstvo. Kromě náměstkyně na Ministerstvu školství Simony Kratochvílové zadržela a vyslýchala také dva mocné muže českého sportu – šéfy fotbalové asociace a České unie sportu Miroslava Peltu, respektive Miroslava Janstu.

Pelta, Kratochvílová a také další úředník Ministerstva školství Zdeněk Bříza poté skončili ve vyšetřovací vazbě. Miroslav Jansta byl po výslechu propuštěn, ale podle policejních dokumentů se i on na dělení peněz s Peltou a Kratochvílovou podílel.

Video: Proč si přišli pro Peltu?

Proč si policie došla pro Miroslava Peltu?Video: Radek Nohl

Podle policejních dokumentů, které má Seznam k dispozici, totiž zejména Pelta s Kratochvílovou státní peníze do sportu rozdělovali podle vlastního prospěchu a podle politického zadání. Policie disponuje i tajně pořízenými nahrávkami, kde se na postupu domlouvají.

Vyšetřovatelé pak v dokumentu píší, že peníze byly často rozděleny dříve, než o dotacích jednala příslušná komise resortu, která měla být zárukou transparentního postupu.

Policie píše, že do jejího zásahu minulou středu stihl stát letos rozdělit v příslušném dotačním programu částku kolem 450 milionů korun.

Video: Jak soud poslal Peltu i náměstkyni do vazby.

Soud uvalil vazbu na dva obviněné - reportáž.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Doporučované