Hlavní obsah

Podáme dvě žaloby, pražská restaurace chystá odvetu kvůli spojení s kauzou polského masa

Pražská restaurace se chce právně bránit proti výrokům ministra zemědělství.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza polského masa v Česku pomalu utichá, rozhodně ale ne pro restauraci U Moťáka v Praze. Stále se potýká s důsledky vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana ohledně podezřelého hovězího masa z Polska. Bránit se chce žalobami.

Článek

Pražská restaurace se chce právně bránit proti výrokům ministra zemědělství Miroslava Tomana. Ten název podniku zmínil na tiskové konferenci minulý týden v souvislosti s kauzou podezřelého hovězího masa z Polska.

Jednatel podniku Roman Moťovský Seznamu řekl, že podají dvě žaloby.

,,Právní zástupce připravuje dvě žaloby, první na ušlý zisk a ztráty spojené s touto kauzou a druhá žaloba na poškození dobrého jména. Žaloby se připravují, nebude to hned, musí se to udělat precizně. Určitě to nebude malá částka,“ popsal připravovanou odvetu Moťovský.

Tvrdí, že restauraci po kauze ubyli zákazníci a také ruší rezervace. Konkrétní dopady restaurace teď nedokáže vyhodnotit.

Restauraci U Moťáka zmiňuje zpráva Státní veterinární správy. Ta popisuje, že v souvislosti s šetřením polského hovězího zajistila 31 kilogramů neoznačeného masa.

Kontrola v restauraci podle jednatele nezabavila pouze hovězí, šlo i o další druhy masa. Říká, že hovězí prý nakupuje od prověřeného dodavatele, který ho vykazuje jako české.

Ministerstvo zemědělství zatím o žalobě nemá žádné oficiální informace. ,,Pokud jde o zmíněnou restauraci, pan ministr na základě informací od dozorových orgánů oznámil na tiskové konferenci 6. 2., že v rámci kontrol zavedených v souvislosti s kauzou masa z nelegálních porážek z Polska bylo v této restauraci nalezeno 31 kg masa neznámého původu,“ napsal v e-mailu tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce před týdnem uvedla, že provedla přes tisíc kontrol restaurací od konce ledna, kdy aféra s polským hovězím začala. V pondělí informovala o třech restauracích, které klamaly zákazníky a uváděly jiný původ masa. Ani v jednom případě ale nebylo polské.

Reklama

Související témata:

Doporučované