Hlavní obsah

Podchod pod magistrálou v Praze-Holešovicích zdobí nové graffity

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Podchod pro pěší pod pražskou magistrálou, který spojuje stanici metra C Vltavská s okolím budovy bývalých Elektrických podniků byl vymalován a vzniklo zde velké graffity odkazující na historii budovy i Prahy 7.

Článek

Opraveno bylo zábradlí, omítky a instalováno nové veřejné osvětlení. ČTK to dnes sdělila Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK), která se o podchod stará. Autorem obrazu je výtvarník Petr Sokol. Na vzniku obrazu se podílel také vlastník elektrických podniků, firma CPI Property Group.

„Srdcem grafiky je elektrický generátor, který rozvádí energii do dalších míst podchodu – do lázní, které v budově (Elektrických podniků) bývaly v suterénu, kantýny, původních počítačů, které mají vtipně zakomponované funkční průduchy, ale hlavně do ikonických budov Holešovic, které se nacházejí na horním ochozu schodiště,“ uvedl Sokol.

Z významných staveb na sedmé městské části byly zobrazeny například funkcionalistické vily, budova ministerstva vnitra, galerie DOX, Bio Oko nebo Technické muzeum a pošta na Letenském náměstí. „Mým cílem bylo vzdát hold Holešovicím a funkcionalismu, protože jsou spolu nerozlučně propojeny a tento architektonický styl dává čtvrti nezaměnitelnou podobu,“ doplnil Sokol.

Tzv. mural, tedy malbu na zeď, nechala vytvořit rovněž přímo u vchodu do stanice metra Vltavská. Zároveň zde vznikla galerie pod širým nebem, kdy se pravidelně na vystavených panelech střídají výstavy. Velký obraz vznikl rovněž na zdi v Praze 8, která nechala na Vychovatelně v Libni vytvořit obraz operace Anthropoid, při které se českoslovenští parašutisté pokusili zlikvidovat v květnu 1942 říšského protektora Reinharda Heydricha.

Reklama

Související témata:

Doporučované