Hlavní obsah

Podělal jsem to, říká Bill Gates. V mobilech jste nemuseli mít Android

Gates to podle svých slov „podělal“. Dnes mohl jeho operační systém Windows kralovat i ve smartphonech.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Duchovní otec Microsoftu se nechal slyšet, že nebýt "tenkrát toho antimonopolního řízení”, mohl dnes k jeho životnímu dílu patřit nejen dominantní operační systém pro počítače, ale totéž by se povedlo u mobilů.

Článek

"Byl jsem moc rozptýlený, a kvůli tomu rozptýlení jsem to podělal,” řekl Gates, který ale zároveň viní americkou vládu.

Jediným důvodem, proč dnes podle spoluzakladatele Microsoftu titul celosvětového lídra operačních systémů pro chytré telefony patří Androidu od konkurenčního technologického giganta Googlu, byla žaloba ministerstva spravedlnosti USA a vleklý soudní proces, který začal v roce 1998.

Nařčení, které se nepotvrdilo

„Byli jsme tak blízko! Kdyby jen nebylo toho antimonopolního řízení,” dodal Gates v rozhovoru na konferenci pořádané tento týden americkým deníkem New York Times. „Dnes byste všichni místo Androidu používali Windows Mobile.”

Žaloba americké vlády vinila Microsoft z toho, že na trhu vytvořil nezákonný cenový kartel, monopol, ve kterém manipuloval se zakázkami ve prospěch svého softwaru. Antimonopolní řízení skončilo po třech letech s tím, že žalobci firmě odpovědnost nepřiznali, uvádí magazín Business Insider nebo televize CNBC.

Tři měsíce zpoždění, tolik stačilo k osudové prohře

„Není pochyb o tom, že antimonopolní žaloba Microsoftu uškodila, byli bychom mnohem více soustředění na vytvoření mobilního operačního systému… Zbývaly nám jen tři měsíce k vybavení Motoroly naším operačním systémem,” vysvětloval Gates.

Řeč byla pravděpodobně o legendárním smartphonu Droid, na kterém se Android od Googlu o deset let později výrazně popularizoval a jemuž vděčí za svůj dnešní úspěch. Microsoft i přesto svůj operační systém vytvořil a začátkem 21. století se s ním snažil prorazit, vedle Motoroly se mu ale nedostávalo takové marketingové pozornosti.

Je to jedno, stovky miliardy tam a sem

„Teď tu není nikdo, kdo by kdy slyšel o Windows Mobile. Ale jasně! To je pár stovek miliard tam, pár stovek miliard sem,” rozvášnil se Gates na nedávné konferenci.

Google získal operační systém Android v roce 2005 za 50 milionů dolarů, v přepočtu za 1,1 miliardy korun, a konkurenční systém od Microsoftu vnímal jako hrozbu. Tehdejší šéf internetového giganta Eric Schmidt přiznal, že se „velmi obával úspěchu jeho strategie,” píše magazín Verge.

Gates by jako šéf firmy možná neskončil

Bývalý šéf Microsoftu a druhý nejbohatší člověk světa (majetek ve výši 2,2 bilionu korun podle Forbesu) zároveň dodal, že nebýt zásahu americké vlády, zřejmě by neodešel do předčasného důchodu. Společnost založil v roce 1975 s Paulem Allenem a jako výkonný ředitel odstoupil v roce 2000, kdy přenechal vedení firmy Stevu Ballmerovi právě v době, kdy se antimonopolní řízení blížilo svému vyvrcholení.

Bill Gates ale zároveň prohlásil, že odstoupení prospělo jeho vztahu se ženou Melindou a zapojení v jejich společné neziskové organizaci Bill & Melinda Gates Foundation, která se podílí na humanitárních aktivitách po celém světě.

TOP 10: nejcennější značky podle Interbrand.

Hospodaření firem?

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft ve fiskálním prvním čtvrtletí vzrostl o 21 procent na 10,6 miliardy dolarů, což je asi 245,4 miliardy korun.

Mateřská společnost internetového vyhledávače Google, Alphabet, vykázala ve třetím čtvrtletí čistý zisk 9,2 miliardy dolarů, meziročně o více jak dvě miliardy méně, v přepočtu to je asi 213 miliard korun.

Podle Gatese mohou mít obdobné antimonopolní řízení vedené v dnešní době proti velkým technologickým společnostem, mezi něž patří i Google nebo také Facebook, rovněž dopad na jejich hospodaření a úspěch na trhu, jako v jeho případě.

Reklama

Doporučované