Hlavní obsah

Podezřelého ze zpronevěry zadrželi v Thajsku, v Plzni byl obviněn

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňští kriminalisté obvinili ve čtvrtek ze zpronevěry šedesátiletého muže, kterého podezírají, že v letech 2012 až 2017 připravil několik firem o více než 19 milionů korun.

Článek

Po muži pátrali od loňska a vydali příkaz k jeho zatčení. Když zjistili, že se nezdržuje na území ČR, byl vydán i evropský zatýkací rozkaz. Díky mezinárodní policejní spolupráci byl zadržen v Thajsku a deportován do ČR, kde si ho ve čtvrtek večer plzeňští kriminalisté na letišti v Praze převzali, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Markéta Fialová.

Zpronevěrou velkého množství peněz se začali policisté zabývat v roce 2018. Trestní oznámení podala společnost, která prováděla platby do zahraniční prostřednictvím jedné akciové společnosti z Plzně. Tato firma provozovala směnárenskou činnost a zprostředkovávala i zahraniční finanční služby s penězi, které ji klienti poskytli.

„Již počáteční informace nasvědčovaly tomu, že se nebude jednat pouze o jeden případ. V průběhu prověřování kriminalisté dohledali dalších pět poškozených společností,“ uvedla Fialová. Podle zjištění vyšetřovatelů předseda představenstva akciové společnosti přijal od několika klientů peníze na obchod s cizí měnou nebo na úhradu plateb do zahraničí. Peníze k tomu ale nepoužil a zřejmě si je nechal pro sebe.

Když byl muž vypátrán v Thajsku, byl zadržen a na dva měsíce umístěn do vydávací vazby. „Protože v Thajsku porušil imigrační zákony, byl mu úřady zrušen pobyt, a jakmile to bylo možné, byl vyhoštěn a posléze deportován do ČR,“ dodal Fialová.

Reklama

Doporučované