Hlavní obsah

Indové podezřelí ze znásilnění a upálení chtěli utéct. Zastřelili je

Foto: Profimedia.cz

Indií zmítá jeden skandál s násilím na ženách za druhým. Ilustrační fotografie.

Reklama

Indická policie zastřelila čtveřici podezřelých ze znásilnění 27leté ženy. Pokusili se utéct při rekonstrukci činu.

Článek

Odjela na kole k lékaři a praskla jí pneumatika. Zavolala rodině, že se může svézt s řidičem kamionu, který jí u cesty zastavil, a pak už se neozvala ani nevrátila domů.

Spálené tělo mladé veterinářky našli policisté pohozené poblíž města Hajdarábád minulý týden. Policie uvedla, že žena byla zřejmě před smrtí hromadně znásilněna, a v souvislosti s tím zadržela čtyři muže. Kromě toho postavila mimo službu tři policisty poté, co si rodina zavražděné ženy stěžovala na zanedbání povinností. Policie podle ní nereagovala na hlášení o jejím zmizení.

Podezřelí se podle BBC dali na útěk při policejní rekonstrukci, přičemž se pokusili policisty odzbrojit. Ti ale zahájili palbu a všechny čtyři zastřelili. Dva policisté se při zásahu zranili.

„Sláva policii”

Zpráva o smrti čtyř mužů byla hromadně oslavována na indických sociálních sítích. Případ byl minulý týden silně medializován a před policejní stanicí, kde podezřelé dočasně zadržovali, došlo i k nepokojům. Dav požadoval vydání mužů a střetl se s policisty.

Na místě činu se po policejní akci podle BBC sešly asi dva tisíce lidí a křičely „sláva policii“. Demonstranti zastavili provoz na přilehlé dálnici.

Indií otřásá jeden skandál s násilím na ženách za druhým. K poslednímu došlo pouhý den před zastřelením podezřelých z vraždy veterinářky, jejíž totožnost je tajná. Dívka, která obvinila dvojici mužů ze znásilnění, zamířila vypovídat k soudu. Po cestě byla přepadena, polita hořlavinou a pachatelé se ji pokusili upálit. Do nemocnice se dostala s popáleninami na 90 procentech těla.

Násilí na ženách – zejména to sexuální – je v Indii velmi rozšířené a v posledních letech se z něj stalo i ožehavé a medializované téma. Policie v nejnovější statistice z roku 2017 uvádí, že došlo k více než 33 600 znásilnění. Podle expertů je to ale jen zlomek, protože většinu případů ženy ze strachu nenahlásí.

Reklama

Související témata:

Doporučované