Hlavní obsah

Teror v Manchesteru: Útočník nebyl sám, stoupá podezření. Policie už zadržela čtyři lidi

Teroristický útok v Manchesteru.

 

Reklama

Hlavním podezřelým je Salmán Abádí, který se krátce před útokem vrátil z Libye.

Článek

Sebevražedný útočník, který se v pondělí odpálil před Manchester Arenou, nejspíš nekonal sám. Hlavním podezřelým z útoku je Salmán Abádí, Brit s libyjskými kořeny. Policie dodnes zadržela další čtyři podezřelé, je mezi nimi i Abádího bratr.

„Provedení bylo mnohem sofistikovanější než u mnoha případů, které jsme viděli dříve. Je tak nepravděpodobné, že by vše dělal jeden člověk," uvedla britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Britský list Independent ráno uvedl, že Salmán Abádí navštívil v nedávné době Libyi.

Bezpečnostní složky nyní prověřují, zda byl dvaadvacetiletý útočník, který zabil 22 lidí, napojen na pobočku Islámského státu působící v Libyi. Právě tato teroristická organizace přijala odpovědnost i za atentát před Manchester Arenou.

Abádí se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Ti utekli do Velké Británie před režimem někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Abádí chodil na Salfordskou univerzitu, která sídlí nedaleko od Manchesteru.

Nejmenovaný student školy deníku The Times řekl, že Abádí se nedávno vrátil z Libye. List připomněl, že v Libyi fungují tábory, v nichž je možné absolvovat teroristický výcvik. „Před třemi týdny odjel do Libye a před pár dny se vrátil," prohlásil student. Krátce před útokem prý přijel Abádí do Manchesteru vlakem z Londýna. Zatím není jasné, zda útočník jednal sám, nebo mu pomáhali další lidé.

Kdo je Salmán Abádí.

Věřící z mešity na manchesterském předměstí Didsbury uvedli, že Abádího otec dříve mešitu pravidelně navštěvoval. V současnosti ale žije v Libyi, kam se vrátil společně s Abádího sestrou hned po smrti Kadáfího v roce 2011.

Policie v úterý prohledala dům, ve kterém Abádí bydlel. V rámci vyšetřování zadržela třiadvacetiletého muže, pravděpodobně bratra Salmána Abádího. Je možné, že bratři společně cestovali mezi Anglií a Libyí, kde je zbytek jejich rodiny. Sousedé atentátníka popsali jako vysokého, štíhlého mladíka, který často nosil tradiční islámský oděv. Nikdo ze sousedů ho ale blíže neznal.

Ve středu také britský deník Daily Mail zveřejnil první Abádího fotografie.

Kvůli zveřejnění jeho identity ale Britové zuří. Na veřejnost se dostala zřejmě kvůli úniku informací do médií od amerických tajných služeb.

Zranění jsou stále v ohrožení života

Dvacet zraněných zůstává po pondělním útoku stále v kritickém stavu. Televizní stanici Sky News to řekl šéf místních zdravotníků Jon Rouse.

Lékaři podle Rousea po atentátu ošetřovali lidi s „hrozivými zraněními" včetně závažných poranění vnitřních orgánů a zranění končetin. Někteří pacienti o své ruce či nohy podle něj zřejmě přijdou.

Celkem nyní zdravotníci pečují o 64 osob, uvedl Rouse. Několik zraněných záchranáři již převezli z Manchesteru do nemocnic blíže jejich bydlišti, dodal. Někteří lidé budou podle něj potřebovat dlouhodobou péči, aby se ze svých zranění zotavili.

Známa je zatím totožnost jedenácti obětí. Jsou mezi nimi i dívky ve věku osm, patnáct a osmnáct let. Celkem při útoku zahynulo 22 lidí a pachatel. Polské velvyslanectví později uvedlo, že mezi oběťmi jsou také dva Poláci. České Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že čeští občané mezi oběťmi nejsou.

Reklama

Doporučované