Hlavní obsah

Podezření na doping u ruských atletů trvá, mistrovství světa bude bez nich

Ruští atleti mohou startovat pouze pod neutrální vlajkou. Video: Josef Mačí

 

Reklama

Ruští atleti bez dopingové minulosti mají šanci startovat pod neutrální vlajkou. O možnost se uchází i mistr světa Sergej Šubenkov.

Článek

Ruští atleti po olympijských hrách v Riu de Janeiru přijdou s největší pravděpodobností také o účast na letošním mistrovství světa v Londýně. Mezinárodní federace IAAF po dnešním zasedání své rady v Monaku uvedla, že suspendace Ruska stále trvá. Podle zvláštní pracovní skupiny nestihnou Rusové požadovaná antidopingová kritéria do srpnového MS splnit.

IAAF suspendovala Rusko kvůli podezření ze státem řízeného systematického dopingu v listopadu roku 2015. Od té doby se atleti pod ruskou vlajkou nesmějí účastnit mezinárodních akcí. Prezident IAAF Sebastian Coe dnes uvedl, že ruská suspendace nejspíš nebude zcela zrušena dříve než v listopadu. To by znamenalo absenci Ruska na MS v Londýně.

„Naší prioritou je vrátit čisté sportovce do závodů, ale všichni musíme mít důvěru v tento proces,” uvedl Coe.

Podívejte se, jak se vyvíjel ruský dopingový skandál.

Isinbajevová kritizovala whistleblowera

Pracovní skupina IAAF, již vede Rune Andersen, stanovila jasné podmínky, které musí Rusko splnit před tím, než se jeho atleti objeví opět v mezinárodních soutěžích. Vrácení ruských atletů do závodů brání například absence funkční antidopingové laboratoře. Od loňského února se o testování ruských atletů stará britská antidopingová agentura UKAD.

Navrácení nepomáhají ani vyjádření vysokých ruských činovníků. Podle místopředsedy ruské vlády Vitalije Mutka IAAF „nechce obnovit” členství země. Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová, jež je i členkou dozorčí rady ruské antidopingové laboratoře, zase kritizovala atleta a whistleblowera Andreje Dmitrijeva, který zveřejnil podrobnosti o neochotě ruského systému očistit se od dopingové minulosti.

Video: Julia Stěpanovová pomohla odkrýt doping v Rusku.

Neutrální vlajka, nebo nic

Vybraní ruští atleti by nicméně navzdory suspendaci národního svazu mohli startovat už na březnovém halovém mistrovství Evropy v Bělehradě jako nezávislí sportovci. IAAF oznámila, že žádost o využití této možnosti podalo 35 ruských atletů, které mezinárodní federace zařadila do svého programu registrovaného testování.

„Čisté ruské atlety podvedl jejich národní systém. Musíme zajistit, aby byli chráněni, a dát tak záruku zbytku světa, že existují rovné podmínky soutěže, až se Rusové vrátí do závodů,” dodal prezident IAAF Coe.

Díky dostatečnému dopingovému testování mimo Rusko mohla už na olympijských hrách v Riu de Janeiru startovat halová mistryně Evropy ve skoku do dálky Darja Klišinová. Podle agentury TASS se do programu IAAF přihlásil mistr světa na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov, který by tak mohl startovat na mistrovství světa pod neutrální vlajkou.

Podívejte se na rozhovor o dopingu s Kateřinou Neumannovou.

Video: Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované