Hlavní obsah

Podhůří Jeseníků totálně zdevastoval kůrovec. Podívejte se na šokující záběry z dronu

Podle místních je už na zastavení kůrovce pozdě. Poslední dva roky prý kalamita graduje a zdejší lidé říkají, že do roka už tady nezůstane jediný smrk. Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pařezy, mrtvé stromy povalující se na rozlehlých pláních. Hnutí Duha zveřejnila šokující video natočené z dronu, které uakzuje, jak se kdysi turisty oblíbená krásná krajina proměnila v pustinu.

Článek

Jde o podhůří Jeseníků, okolí Petrovic na Bruntálsku. K nejpostiženějším patří třeba oblast u Města Albrechtice. Přitom ještě před několika roky byla tato oblast vyhledávána rekreanty kvůli krásné přírodě. Dnes jsou tu jen pařezy a holiny.

Podle místních je už na zastavení kůrovce pozdě. Poslední dva roky prý kalamita graduje a zdejší lidé říkají, že do roka už tady nezůstane jediný smrk. Zničené lesy navíc změnily krajinu, její ráz. Mnohem víc tady například fouká. Lesy také zadržovaly vodu, nyní se místní lidé bojí každého většího deště.

Příčinou kalamity je podle ochránců především nevhodné vysazení smrkových monokultur, které neumí čelit klimatickým změnám. Smrčiny se už sem tedy nevrátí, nové lesy budou smíšené, jsou odolnější.

Reklama

Doporučované