Hlavní obsah

Podílníci proti Facebooku. Zuckerberg má podle akcionářů moc velký vliv

Proti strukturám Facebooku brojí aktivisté i samotní podílníci společnosti.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Ve čtvrtek se v kalifornském sídle společnosti Facebook sešli podílníci firmy, Mark Zuckerberg a také demonstranti. Nelíbí se jim úniky soukromých dat, šíření fake news a projevy nenávisti.

Článek

Výroční zasedání podílníků se celkově neslo ve znamení kritiky hlavy mediálního gigantu Zuckerberga. Úzké vedení firmy chce změnit celkovou strukturu, a dokonce diskutuje i o omezení práv samotného zakladatele, napsala agentura Reuters.

Jako možnost se podle nich nabízí například založení nové komise, která by řešila bezpečnost a obsah na sociální síti. Spousta investorů se totiž obává dalšího klesání hodnoty Facebooku.

Minulý rok okolo 83 % držitelů akcií hlasovalo pro návrh, že by se ve firmě mělo do budoucna hlasovat podle poměru jednotlivých podílů.

Aktivisté se před budovou Facebooku snažili podílníky upozornit na fakt, že firma selhala v ochraně uživatelů, obzvlášť co se týče příslušníků náboženských a etnických menšin. Upozornili na sebe balonem ve tvaru emotikonu, který na sociální síti značí emoci „to mě štve”.

„Zuckerberg řekl, že chce ochránit lidi od nadřazení bílé rasy, ale v samotném vedení stále trvá taková nálada,” řekla agentuře Reuters protestující Leila Deenová, programová ředitelka aktivistické skupiny SumOfUs, jenž byla zodpovědná za balonkový happening.

Facebook se v poslední době ocitl pod tlakem, aby razantněji a transparentněji bojoval proti dezinformacím po odhalení, že Rusko využívalo facebookové stránky s cílem ovlivnit v roce 2016 prezidentské volby v USA.

Ke změnám byl provozovatel sítě donucen, když se ukázalo, že umožňoval přístup k různým osobním údajům uživatelů Facebooku. Příkladem je skandál týkající se společnosti Cambridge Analytica, která tajně získala data milionů uživatelů Facebooku, jež následně použila k pokusům o jejich politické ovlivnění.

Reklama

Doporučované