Hlavní obsah

Přichází rozvolnění. Co se ode dneška mění?

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od neděle se mohou znovu zcela zaplnit bazény a koupaliště. Až sedm tisíc diváků může na venkovní sportovní a kulturní akce. Na ty vnitřní pak tři tisíce. Do kapacity se navíc nepočítají plně očkovaní a ti po prodělání covidu-19.

Článek

Přichází další vlna rozvolňování. Vláda o ni rozhodla už na pondělním zasedání. Změny platí od 1. srpna, tedy od půlnoci ze soboty na neděli. Vláda k úpravám opatření přistoupila kvůli tomu, že epidemická situace minimálně stagnuje, možná se dokonce i mírně zlepšuje.

„Mám radost, že nám situace dovoluje stále zmírňovat protiepidemická opatření. Pozitivní vliv má jednoznačně postupující očkování, díky kterému máme minimum hospitalizací, protože lidé jsou chráněni před těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Přečtěte si podrobnosti o pravidlech, která se v neděli promění.

Na fotbal i užít si koncert v davu

Od neděle se navyšuje maximální možná kapacita pro sportovní nebo kulturní akce. Pro ty vnitřní platila doposud kvóta dva tisíce osob a pro venkovní pět tisíc. Nově se posouvá na 3 tisíce a 7 tisíc osob. Navíc pořadatelé mohou naplnit hlediště i ze 100 procent, a to v případě, že všichni diváci nad stanovený limit jsou plně očkovaní nebo prodělali covid-19 nejvýše před 180 dny.

V případě dětských táborů nebo vzdělávacích a volnočasových aktivit se navyšuje počet účastníků z 1000 na 2000 ve venkovních prostorách a v těch vnitřních z počtu 500 na 1000 dětí.

Bazény a koupaliště bez omezení

Už žádné omezení kapacity pro bazény a koupaliště. Jejich provozovatelé smí areály zcela zaplnit. Dosud mohli využít pouze 75 procent jejich maximální kapacity. I nadále však pro vstup platí povinnost prokázat se očkováním, proděláním nemoci nebo testem.

Částečného uvolnění se pak se začátkem srpna dočkají také vnitřní prostory zoologických zahrad, muzeí, veletrhů apod. K současně platnému požadavku maximálně jedné osoby na 10 m2 se nově přidává alternativa – možnost využití nejvýše 75 procent kapacity. Provozovatel si tak bude smět vybrat, jaká možnost je pro něj vhodnější a výhodnější, a tou se posléze řídit.

Nově také mohou sportovci ve skupinách trénovat bez omezení. Dosud platilo, že skupina nesmí čítat víc než 50 osob.

Tanec s čerstvým testem

Ačkoliv bary nebo restaurace mohou pro zákazníky otevřít, tancovat se v nich dosud nemohlo. To vláda opět povoluje, ale jen pro osoby, které jsou plně očkované, prodělaly covid před méně než 180 dny nebo absolvovaly test s negativním výsledkem. Ten však nesmí být starší než 24 hodin, jinak si člověk nezatancuje.

Větší skupiny bez očkování nebo testu

Bez omezení se od neděle dostanou také větší skupinky na prohlídku nebo na zkoušku. Sešlost až 20 lidí se tak může hromadně zúčastnit návštěvy hradu, zámku a zoologické zahrady a nikdo z účastníků nemusí dokládat potvrzení o dokončeném očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu. Dosud tato výjimka platila pouze pro skupiny do 10 osob. Týká se to i konání zkoušek na školách a při akademických obřadech, nebo právě probíhajících letních vzdělávacích kempech či příměstských táborech.

Reklama

Doporučované