Hlavní obsah

Podívejte se do modulu, ve kterém astronauti přistáli na Měsíci. Vystavuje ho pražské planetárium

Přistání Armstronga a Aldrina na Měsíci bylo o fous s palivem na 30 sekund letu. Podívejte se do modulu, se kterým to dokázali.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

20. července 1969 Neil Armstrong a Edwin Eugene Aldrin přistáli v lunárním modulu na povrch Měsíce. A právě maketu tohoto modulu najdete v pražském planetáriu. Přestože je model v měřítku 1:1, tedy ve skutečné velikosti, překvapí vás, jak málo prostoru astronauti v modulu měli.

Článek

Celá mise byla nejen o obrovském technologickém pokroku, ale také o hrdinství. Armstrong řídil stroj dvěma joysticky a Aldrin mu hlásil všechny údaje. Pro přistání bylo nejdůležitější to, kolik zbývá paliva na brždění.

„Když našli konečně místo, kde nebyly velké kameny, tak jim zbývalo palivo na 30 sekund. Kdyby to místo nenašli včas, tak by spadli,“ vypráví Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

Maketa modulu je ve skutečné velikosti, a tak se návštěvníci často zajímají, kde mohli astrounati spát. Armstrong a Aldrin si na spaní museli natáhnout sítě nad sebe, aby si vůbec mohli lehnout. Takovýto odpočinek je čekal po přistání na Měsíci.

„Řídicímu středisku ale vysvětlili, že stejně neusnou, a zahájili přípravy na výstupu,” říká ředitel Rozehnal.

V Hvězdárně a planetáriu hlavního města Prahy se díky maketám můžete vžít do role astronautů. Nechybí zde ani kabina kosmické lodě Vostok, ve které se Jurij Gagarin jako první člověk vydal do vesmíru. Více se dozvíte ve videu nad článkem, kde najdete rozhovor se zajímavým videem přímo z planetária.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované