Hlavní obsah

Tesla zveřejnila crashtesty. Havarijní systém auta se „učí“ z reálných nehod

Takhle bourá Tesla. Její elektromobily prý čeká vylepšení.Video: Jan Marek

 

Reklama

Tesla uvede nový bezpečnostní protihavarijní systém. Nemá vycházet jen z tzv. crash testů, co si dělají automobilky samy. Elektroauta s ním prý budou sbírat data o reálných haváriích a učit se z nich. Vylepšení čeká i airbagy.

Článek

Tesla zveřejnila exkluzivní záběry crashtestů, ve kterých její elektromobily obstály na výbornou. Nezávislý soudce nárazových zkoušek Euro NCAP jí udělil plné skóre: pět hvězdiček, a totožné hodnocení získal testovaný Model 3 také od australské obdoby ANCAP.

Americká automobilka ve svém nedávno představeném testovacím centru s názvem „Tesla Crash Lab - Data Driven Safety“ v kalifornském Fremontu na voze ukazovala a demonstrovala nové airbagy, které při kolizi reagují na aktuální situaci i úpravy uvnitř vozu. U každého sedadla vystřelují jinak podle úhlu, v němž je vůči nárazu. A to přes jakékoliv původní nastavení či vlastní úpravy majitele. To ale není vše, co společnost představila.

Vůz na zveřejněném videu už prý má i nový bezpečnostní protihavarijní systém, který v reálném čase sbírá data a učí se i z havárií jiných Modelů 3 jezdících na silnicích. V ostrém provozu podle Tesly koneckonců i její auta bourají častěji než testovací vozy v laboratořích. A údajů ke zpracování je tak mnohem víc.

Data pro nový systém údajně zvládne odesílat asi milion už jezdících modelů. Tedy samozřejmě až poté, co si nový systém aktualizují. Automobilka ho má podle listu Science Times zveřejnit co nejdřív. Její vozy by poté měly údajně umět detekovat možnost srážky a reagovat na ni asi do 10 milisekund.

Reklama

Doporučované