Hlavní obsah

Podívejte se, jak se zrodil rekord 8618 nakažených za den

V pátek přibylo za celý den 8618 pozitivně testovaných osob na koronavirus. Jde již poněkolikáté o doposud nejvyšší denní přírůstek. Jak jsme se k tomuto číslo dostali a co vlastně znamená?

Reklama

Článek

Pozitivním číslům stále vévodí Praha, jak ukazují na mapě níž data, která se Seznam Zprávám podařilo získat. Je také vidět, že denní přírůstky v krajích prakticky kopírují jejich populaci a hustotu zalidnění. Všechny zalidněné kraje mají přírůstky vysoké, zatímco například nejméně zasažený Karlovarský má zároveň také nejméně obyvatel v celé ČR. (Mapa neukazuje přepočet na obyvatele, ale pouze rozpočítání včerejšího čísla v rámci krajů.)

Páteční číslo 8618 nakažených za den je absolutní dosavadní rekord. Tento týden ale zdaleka není první - čísla stoupala od začátku týdne raketovým tempem a rekord překonala hned čtyřikrát. Počet odhalených případů ale není jedinou metrikou, která ukazuje vážnost situace.

Stabilní růst můžeme vidět na procentuálním nárůstu pozitivních případů už od začátku září. Dokonce už od konce srpna se počet aktivních případů začal zvyšovat průměrně o 6 %. To je mimo jiné také doba, kdy tehdejší ministr Adam Vojtěch přikázal nosit ochranu úst a nosu ve školách a prakticky ve všech vnitřních prostorech. Premiér Andrej Babiš do rozhodování o opatřeních osobně vstoupil a část jich uvolnil.

Procentuální nárůst je ve skutečnosti mnohem více alarmující, než na první pohled vyplývá z grafu. Počítá se totiž vždy ve srovnání s předchozím dnem. I když tedy v některých dnech zůstává stejný nebo stoupne jen málo, znamená to, že je exponenciálně čím dál větší.

Pro představu: šest procent z deseti tisíc ze začátku září je mnohem méně než šest procent ze současných 55 tisíc. To vysvětluje mimo jiné, proč nyní vídáme nové rekordy v počtu nakažených prakticky na denní bázi.

Vzhledem k tomu, že počítáme s daty aktuálně nemocných, z těchto čísel jsou rovnou odečteny počty uzdravených. Nakažení se tedy uzdravují, tohle tempo ale zatím ani zdaleka nestíhá růst nových případů.

Co udělaly „rekordy” s důležitými čísly

Průměr nově pozitivních testů je za poslední týden 4,4 tisíce za den. Ještě začátkem října se přitom průměr pohyboval kousek nad dvěma tisíci.

Zvyšílo se znovu i reprodukční číslo R, které počítají analytici sdružení v rámci aktivity Covid19CZ pod záštitou Jana Kulveita, experta zabývajícího se globálními riziky na univerzitě v Oxfordu. Momentálně se nachází na hodnotě 1,5. Tedy každý nový nakažený nakazí v průměru dalších 1,5 člověka.

Kapacity testování jsou naplněny

V minulosti statistici a odborníci avizovali, že denní počty se dostanou až k deseti tisícům případů. Vypadá to, že se k těmto předpovědím Česká republika blíží s určitým zpožděním. Neznamená to ale nutně, že by předpovědi byly mylné. Data totiž ukazují, že testování již naplnilo své kapacity.

V současnosti počty provedených testů kolísají mezi osmi tisíci (o víkendech) a 24 tisíci (ve všedních dnech). Zvyšuje se ale procentuální poměr pozitivně testovaných. Tedy na testy chodí čím dál více pozitivních lidí. Proto nyní zbývá masa nakažených, u kterých nebyla infekce oficiálně diagnostikována a o kterých se zmiňoval v úterý šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

„Nemá cenu si hrát na to, že tady nejsou, a do scénářů je zařazujeme v různém objemu. Zatím to vypadá, že ta bezpříznaková, nediagnostikovaná a nepodchycená masa lidí nejsou lidé polymorbidní a senioři. Kéž by to tak vydrželo,“ uvedl Dušek.

Hospitalizovaných je v současné době kvůli onemocnění covid-19 necelých 1900 pacientů. Ale pozor, nejde o nemocné ze včerejších 8618 pozitivně testovaných. Medián doby od prvních příznaků po hospitalizaci je podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) u komplikovaného průběhu 10 dní a u těžkých případů 7 dní.

Když do výpočtu tedy zahrneme tento časový odstup, tak zjistíme, že ze všech případů před sedmi dny se do nemocnice dostalo přes 6 % a toto číslo poslední týdny roste. Neznamená to ale automaticky, že by se nemoc stávala agresivnější. Je to pouze další číslo potvrzující, že spousta případů zůstává neodhalených. Jejich případné zavedení do statistik by procento zase srazilo dolů.

Díky tomuto výpočtu ale máme představu, že za sedm až čtrnáct dní se kvůli pátečnímu rekordu pozitivních případů bude muset české zdravotnictví postarat o 350 až 520 nových pacientů.

Reklama

Doporučované