Hlavní obsah
Online

Babiš přišel s novým vysvětlením daňových rájů a vytáhl i Kalouska

Foto: Z facebookových stránek AB

Andrej Babiš prý s nákupem nemovitostí spěchal. Proto poslal půjčku do offshore destinací.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

  • Do zahájení voleb zbývají 2 dny. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Českem dál zmítá kauza Pandora Papers. Zelení zveřejnili video z dronu, jak vypadají francouzské nemovitosti, které si český premiér nakoupil přes offshorové firmy. Andrej Babiš je ve Slovinsku.

Video Strany ZelenýchVideo: YouTube/Zelení - Strana zelených

+14

  • Václav Dolejší: Šéf komunistů v debatě působí mimo

  • Hamáček uvedl, že Josef Lux by volil ČSSD. Vdova žádá omluvu

    Jméno zesnulého vrcholového politika a předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe se rozhodl vtáhnout do předvolební debaty předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Uvedl, že je přesvědčený, že v současné situaci by Josef Lux hlasoval pro sociální demokracii.

    „Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL, koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu je hlas pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie hájily rodinné hodnoty… Máme hodně společného a jsem přesvědčený, že kdyby za této situace volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,“ zněl část závěrečného apelu Jana Hamáčka v debatě.

    Podle lidoveckého poslance Marka Výborného se proti tomu vdova po Josefu Luxovi okamžitě ohradila. „Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Jan Hamáček v České televizi lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu,“ reagoval na sociální síti Twitter Marek Výborný s dovětkem, že by zesnulý politik naopak jistě podpořil koalici Spolu.

  • Okamura: Je vidět, že Česká televize jde správným směrem

    Lídra hnutí SPD Tomio Okamuru během předvolební debaty na České televizi okouzlila vizualizace umělé inteligence, která každému diskutujícímu položila jednu otázku.

    „Velice sympatický vzhled Matyldy,“ reagoval Tomio Okamura na místo odpovědi, jakou superschopnost by si přál.

    „Když jsem v Japonsku viděl právě umělou inteligenci nebo roboty, tak většinou jsou to právě sympatické ženy. A mají atraktivní vzhled. Takže je vidět, že Česká televize jde správným směrem,“ chválil lídr SPD veřejnoprávní televizi.

  • Babiš na ČT: Superhrubá mzda se vracet nebude

    Premiér Andrej Babiš v předvolební debatě na České televizi uvedl, že nemá v plánu se v budoucnu vracet k superhrubé mzdě. Původně se přitom mluvilo o tom, že daň bude zrušená pouze na dva roky.

    „My jsme našli zdroje, takže nemusíme a nebudeme navyšovat daně,“ reagoval lídr hnutí ANO a dodal, že půjde o peníze z EU.

  • Realitní kancelář měla prezentaci v Praze, spěchal jsem, vysvětloval Babiš daňové ráje

    Během předvolební debaty na České televizi čelil premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš otázkám na nákup nemovitostí ve Francii přes firmy v daňových rájích.

    „Realitní kancelář měla v Praze prezentaci. My jsme spěchali, proto jsem tam dal půjčku,“ vysvětloval premiér, proč nakupoval přes spletenec firem, a opět zopakoval, že se tak rozhodl na doporučení realitní kanceláře.

    „Mimochodem v roce 2009 byl ministrem financí Kalousek,“ uvedl dále v debatě premiér a několikrát zopakoval, že v roce 2009 byl podnikatelem. „Máme banky, které musí hlídat, jaké jsou to peníze, máme Finanční analytický úřad,“ dodal Andrej Babiš s tím, že na celé transakci nebylo nic nezákonného.

  • Třetina kandidujících subjektů nezveřejnila včas dárce a podporovatele

    Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran mají kandidující strany a koalice tři dny před otevřením volebních místností zveřejnit své dárce prostřednictvím zaregistrovaných internetových stránek. Lhůta skončila o půlnoci z 5. na 6. října.

    Z 22 kandidujících subjektů svoji povinnost splnilo 13 stran a dvě koalice. Jedna strana zveřejnila údaje pouze částečně, protože vynechala bezúplatné plnění. A šest kandidujících subjektů informace nezveřejnilo vůbec.

    „Kandidující politické subjekty se každopádně nezveřejněním úplných údajů vystavily možnosti zahájení správního řízení a pokutě od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Sankce se se může pohybovat v rozpětí od 20 000 Kč do 300 000 Kč,“ uvedl Vojtěch Weis, předseda úřadu.

  • Fiala v Pressklubu: Tolerujte můj názor na manželství

    Manželství má být zachované pro svazek mužů a žen, uvedl v diskuzním pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1 předseda ODS Petr Fiala.

    Volební lídr koalice Spolu a kandidát na premiéra následně rozvedl, že manželství chápe jako tradiční svazek. A dodal, že by lidé, kteří mluví o toleranci, měli tolerovat i jeho názor na tuto otázku.

  • Přes všechny řeči o marxismu v kampani takřka chybí levice

    Češi se o víkendu mohou rozhodnout pro konzervativní hodnoty, které vyznává koalice Spolu, případně podpořit liberální pohled na život zosobněný především Piráty.

    Anebo se držet unikátní polistopadové formy nacionalismu, jak ji nabízí především hnutí ANO.

  • Jak bezpečně volit

  • Fiala agitoval v „Babišových“ Průhonicích

    Jako poslední místo pro svou kampaň „door to door“ (tedy od dveřím ke dveřím) si Petr Fiala, lídr koalice Spolu, vybral Průhonice. Třítisícové městečko u Prahy, kde bydlí jeho hlavní rival premiér Andrej Babiš (ANO) a kde také má své podniky – luxusní restauraci Paloma nebo Sokolovnu.

    Fiala tady obcházel sousedy premiéra, zvonil na ně a zval je k volbám. „My jsme vás osobně přišli pozvat k volbám. Tady máte náš program,“ opakoval lídr Spolu u každých dveří, kde lidé otevřeli. Když nebyli doma, pověsil jim na kliku papírovou pozvánku a do schránky hodil propagační noviny.

    Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Petr Fiala dnes obcházel sousedy Babiše.

    Fialu doprovázela šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a několik dalších středočeských kandidátů za Spolu. Až na jednu výjimku je všude lidé přijali pozitivně. „V naší rodině máte 75 procent, zbylých 25 procent mají Piráti se Starosty,“ říkala nečekané delegaci za plotem jedna žena v Tulipánové ulici, kousek od Babišovy Sokolovny.

    Další se málem omlouvali za svého premiéra. Není divu, městečko mezi rozlehlým parkem zapsaném v UNESCO a dálnicí D1 si oblíbili bohatší lidé. Hnutí ANO tady před čtyřmi lety ve sněmovních volbách mělo 28 procent, zatímco ODS, TOP 09 a lidovci, tedy dnešní koalice Spolu, dohromady získali skoro 34 procent.

    Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Lídři Spolu se v Průhonicích setkali takřka bezvýhradně s kladným přijetím.

    Profesor Fiala byl uvolněný a ve velmi dobré náladě. Lidé z jeho týmu vysvětlovali, že teď ve finále kampaně si štáb Spolu nechává měřit náladu veřejnosti každý den a průzkumy ukazují, že už skoro dotáhly Babišovo hnutí ANO.

    „Nemůžu samozřejmě ani naznačovat, ale nedělní vejprask Andreje Babiše na CNN Prima od Petra Fialy vypadá jako bod zlomu,“ napsal na Twitteru Fialův tajemník František Cerha. Fialovi během kontaktní kampaně skutečně několik lidí opakovaně řeklo, že se jim líbil jeho výkon v nedělní debatě. Zatímco se tam ostatní hádali a překřikovali, on zůstával klidný a věcný.

  • S Maláčovou se fotí nejen senioři, ale i fanoušci „husté dvojky“

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) stejně jako ostatní lídři finišuje s kampaní. Na téměř celý den její suita Mladých sociálních demokratů obsadila nejstrategičtější místo na pražském Andělu. Start její kampaně začíná už osmým týdnem v 6:30. Atmosféra na stránku odpovídá jejím příspěvkům na sociálních sítích: Převážně senioři a seniorky se s ministryní fotí, slibují jí podporu a přejí hodně štěstí. Mezi fanoušky jsou ale i prvovoliči, líbí se jim videa s „hustou dvojkou“.

    Během dne se vystřídala se svým ministerským předchůdcem Vladimírem Špidlou, který pokračoval z ministerstva dál do vedení Strakovy akademie a později do Bruselu. Ten letos kandiduje na 25. místě pražské kandidátky a sám říká, že se na ni nechal napsat hlavně jako garant hájící značku. Lidé ho prý poznávají tak z poloviny. Pokud by se stalo, že by ho voliči vykroužkovali, návrat do sněmovních lavic by neodmítl. „Cítím že mám sílu a chuť věci měnit,“ řekl Seznam Zprávám.

    Pražský Anděl má pro starší generaci sociálních demokratů výlučné postavení. Právě zde na ně čekala vajíčková smršť a ti, co s tehdejším šéfem Lidového domu Jiřím Paroubkem stáli na pódiu, dodnes na vyostřenou kampaň z roku 2009 vzpomínají. Teď už se zde vajíčka nemetají. I když v posledních průzkumech socialisté padají pod potřebných pět procent důležitých pro vstup do Sněmovny, Maláčová příznivce má. A to i v Praze, která není a nikdy nebyla baštou ČSSD.

    Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

    Jana Maláčová finišuje s kampaní na Andělu.

  • Co dělají v cílové rovince tři adepti na premiéra?

    Největší ofenzivu rozjela koalice Spolu. Lídr Petr Fiala stále jede kontaktní kampaň a koalice burcuje své příznivce, aby sami přesvědčili co nejvíc nových voličů.

    „Vyzývají lidi, ať pošlou SMS zprávy známým, ať jdou přesvědčovat kamarády do hospody nebo ve volném čase roznesou letáky. Což je vlastně chytré, protože lidé se nakonec hodně rozhodují třeba podle toho, co si řeknou se známými,“ popisuje Václav Dolejší.

  • Sochař protestně „uvěznil“ lva na pražském Klárově do červené klece

    Sochař Petr Švolba umístil kolem památníku okřídleného lva na pražském Klárově červenou krychlovou konstrukci. Sdělil, že jde kromě jiného o předvolební manifest upozorňující na stávající politickou situaci. Pomník vznikl v roce 2014 jako připomínka českých letců sloužících za druhé světové války v britském vojenském letectvu RAF.

    Červená „klec“ má podle sochaře znázornit, že země je v područí lidí, kteří aktivně spolupracovali s komunistickým režimem. „Rozhodně jsem tedy neměl v plánu nějak znevažovat památku letců, ale připomenout skutečnosti naší historie a poukázat na její pachuť, která tady stále přetrvává, která se čím dál víc dere na povrch,“ napsal umělec.

  • Ekumenická rada církví vydala předvolební prohlášení. Varuje před rozdmýcháváním strachu

    Ekumenická rada církví vydala předvolební prohlášení, ve kterém vyzdvihuje možnost svobodně volit a vyzývá k účasti ve volbách. V prohlášení pak mimo jiné i varuje před rozdmýcháváním strachu a nenávisti, i před těmi, kteří se mohou slovy zdánlivě hlásit ke křesťanským hodnotám, jejich činy ale vypovídají o opaku.

    Milé sestry a milí bratři, milí přátelé,

    čekají nás volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Možnost svobodně volit je velká občanská výsada a znak demokratické společnosti. Zároveň je aktivní účast na volbě i vědomým rozhodnutím se k spolunesení odpovědnosti za věci veřejné. Ekumenická rada církví vyzývá proto všechny křesťany i lidi dobré vůle, aby tuto odpovědnost přijali a voleb se zúčastnili.

    Nechceme doporučovat žádnou konkrétní stranu nebo hnutí, doufáme ale, že ve svém svědomí věřící zohlední, kdo z kandidátů skutečně zastává důležité lidské a duchovní hodnoty: respekt k druhému, spravedlnost, poctivost, touhu po pravdě a soucit. Věříme, že naše naděje, která je zakořeněna v Bohu, se nenechá strhnout těmi, kteří chtějí rozdmýchávat strach a nenávist. Varujeme před těmi, kteří se mohou slovy zdánlivě hlásit ke křesťanským hodnotám, jejich činy ale vypovídají o opaku. Pán říká: „Po jejich ovoci je poznáte.“ (Mt 7,16)

    Zároveň všechny vyzýváme k modlitbám za zdárný průběh voleb, za všechny občany, kteří se této volby účastní, i za ty, kteří budou zvoleni, aby svůj úřad vykonávali pro dobro všech.

    Řídící výbor Ekumenické rady církví

  • Senátní komise chce prošetřit Pandora Papers

    Počínání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, na který upozornil novinářský projekt Pandora Papers, vykazuje znaky trestných činů včetně podvodu. Tvrdí to senátní komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků. Policie a Česká národní banka by to měly prošetřit, uvedl po jednání komise její předseda Lukáš Wagenknecht.

  • Z auta volilo 587 voličů

  • Lídři emotivně burcují voliče. Přidal se i Bartoš

    „Kdybychom žili v dobře spravované zemi, měl bych jako celoživotní milovník knížek a komiksů nejspíš malé knihkupectví. Toho, co se musí změnit, aby tady byla radost žít, je ale příliš mnoho. Proto jsem se přidal k Pirátům a mám tu čest být předsedou strany,“ napsal kromě jiného předseda Pirátů. „Vždy mi vadilo bezpráví a přál jsem si žít ve spravedlivější, otevřenější a vlastně i bohatší společnosti. Věci se však nezmění samy, člověk musí pro změnu něco udělat. Proto jsem před dvanácti lety reagoval na výzvu Jiřího Kadeřávka, která spustila proces vzniku Pirátů. Byl jsem u toho.“

Reklama

Hlavní zprávy