Hlavní obsah

Podívejte, jaká vznikají česká letadla. Mají ve světě zvuk jako německá auta či švýcarské hodinky

Jaká letadla chystají čeští výrobci? Budete překvapeni, co všechno u nás vzniká.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Česko patří mezi naprostou světovou špičku ve výrobě malých letadel.

Článek

Nový díl magazínu Peníze, nebo život natáčela Zuzana Kubátová ve městě zvaném Zeppelinstadt. Tedy v jihoněmeckém Friedrichshafenu, kde se v dubnu konal největší evropský veletrh všeobecného letectví - Aero 2018. Češi tu byli dobře vidět.

Na Aero jezdí pravidelně vystavovat české firmy, které podnikají v takzvaném „malém” leteckém průmyslu: tedy výrobci malých sportovních letadel, kluzáků a letecké techniky. Takových je v České republice víc než padesát, což je na desetimilionovou populaci unikátní číslo.

Češi vyrábějí na 60 originálních modelů vlastních malých letadel. Po Francii jsou v Evropě druhým největším vývozcem těchto strojů. Prodávají je do evropských zemí, do USA, Austrálie a v poslední době i do Číny. A to i přesto, že se v Říši středu se sportovním létáním teprve začíná a trh se tu rodí.

Podle Jana Fridricha, viceprezidenta Letecké amatérské asociace, mají malá česká letadla ve světě stejně dobrý zvuk jako německá auta a švýcarské hodinky. „Nikdo neví, proč to tak je, ale je to tak,” říká Fridrich.

Co nejzajímavějšího Češi na Aeru ukázali? Co lidi z letecké branže žene, jaké jsou jejich příběhy? A jak se vyvíjí nejprestižnější projekt tohoto oboru, třímiliardový vývoj letadla EV-55, na který téměř miliardou přispěl i český stát? Sledujte Aero 2018 očima reportérky Zuzany Kubátové a kameramana Michala Rydvala ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:
Friedrichshafen

Doporučované