Hlavní obsah

Hypotéka pod 4 % je vzácná skoro jako jednorožec. Splátky vyskočí o tisíce

Foto: Shutterstock.com

Ačkoliv chuť po vlastní nemovitosti má stále velká řada klientů, sazby přes 4 % hypoteční trh velmi pravděpodobně zpomalí. Ilustrační foto.

Reklama

SZ Byznys přináší aktuální přehled cen hypoték v různých bankách. Většina nabídek úrokové sazby má na začátku čtyřku.

Článek

Ceny hypoték rostou tempem, jaké jsme dlouho neviděli. Ještě v prvním letošním čtvrtletí se daly hypotéky reálně zajistit s úrokovou sazbou pod dvě procenta. „Až banky pozvyšují sazby v reakci na aktuální zvýšení ČNB, budeme rádi, když seženeme hypotéku za 4 %,“ hodnotí situaci na trhu David Eim z poradenské společnosti Gepard Finance.

Většina trhu už nedávné razantní zvýšení základních sazeb v ekonomice ze strany ČNB do svých hypotečních sazeb částečně nebo zcela promítla. Výjimkou je například Česká spořitelna (ČS). „Aktuální sazby budeme držet do konce listopadu,“ oznámil šéf hypotečních úvěrů ČS Filip Belant.

Z uvedených grafů je patrné, že levným hypotékám definitivně odzvonilo. Přehled, jaké sazby banky klientům aktuálně nabízejí, poskytla společnost Gepard Finance. Jde o úroky bez jakýchkoli individuálních slev například za pojištění.

Údaje mají ovšem relativně krátkou platnost, situace se teď mění ze dne na den. Například čísla uvedená za ČSOB a Hypoteční banku platí jen do neděle. S platností od pondělí 15. listopadu banka sazby znovu zvyšuje. „Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na 5 let a LTV 80 ve výši 4,19 %. Vzroste tak o 0,6 procentního bodu,“ uvedl mluvčí finanční skupiny ČSOB Patrik Madle.

V prvním modelovém příkladu u hypotéky na 80 % nemovitosti tak růst sazby z 3,59 na 4,19 procenta bude znamenat zvýšení měsíční splátky z 16 680 na 17 767 Kč. Ve druhém případě, kdy jde o 90procentní hypotéku s jinak stejným nastavením (úvěr 3,3 milionu korun, splatnost 25 let a fixace sazby na 5 let), se růstem sazby z 4,09 na 4,69 procenta zvýší nároky na měsíční rozpočet z 17 583 na 18 700 Kč, tedy o více než jedenáct stovek.

Ještě před měsícem přitom člen představenstva banky ČSOB Jan Sadil v rozhovoru pro SZ Byznys (natáčel se 1. října) mínil, že sazby porostou mírnějším tempem.

„Naše původní plány počítaly s pomalejším růstem úrokových sazeb. Nové sazby jsou nicméně reakcí na razantní krok ČNB z minulého týdne, která se snaží zabránit dalšímu nárůstu inflace,“ vysvětluje Jiří Feix, šéf Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

A zdražování ještě není konec. Ceny hypoték rostou s tím, jak roste cena finančních zdrojů, ze kterých banky lidem peníze půjčují. Jejich sazby nepřímo opisují trend základních úrokových sazeb v ekonomice, které nastavuje Česká národní banka. A ta v poslední době sazby skokově zvyšuje, naposledy 4. listopadu zvýšila dvoutýdenní repo sazbu z 1,5 na 2,75 procenta.

Podle vyjádření představitelů ČNB můžeme očekávat, že dvoutýdenní repo sazba příští rok překročí i 4 procenta. Dá se tedy realisticky předpokládat, že sazby hypoték budou příští rok oscilovat kolem pěti, šesti procent.

Marže na hypotečních úvěrech jsou nyní prakticky na historických minimech, tudíž nějaký další nárůst je velmi pravděpodobný.
Ondřej Šuchman, manažer hypoték v Komerční bance

„Marže na hypotečních úvěrech jsou nyní prakticky na historických minimech, tudíž nějaký další nárůst je velmi pravděpodobný. Nicméně banky budou velmi závislé na dalších krocích ČNB a zejména na vývoji ceny zdrojů na mezibankovním trhu,“ uvedl Ondřej Šuchman, manažer hypoték v Komerční bance.

„Banky budou na zvyšování základní sazby ze strany ČNB u hypoték reagovat pozvolněji, promítnutí tak nebude okamžité, ale sazba bude určitě postupně stoupat,“ přidává se mluvčí Sberbank Radka Černá.

Reklama

Doporučované