Hlavní obsah

Na vakcínu se čeká týdny. Přesto část končí v koši

Foto: SZ Michal Šula

V Česku se do minulého týdne znehodnotilo celkem 1 690 dávek vakcín.

Reklama

Podívejte se, kolik vakcín v krajích vyhodili. Kvůli počasí i ledničkám.

Článek

Celkem se znehodnotilo v celé republice do konce minulého týdne 1 690 dávek vakcín, z čehož bylo 1 200 dávek vakcíny Comirnaty, 380 dávek Moderny a 110 dávek Vaxzevria. Z pohledu naočkovaných dávek jsou to ale nepatrná čísla – v Česku jich bylo dosud podáno přes šest milionů.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Z oficiálních údajů Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v počtu zlikvidovaných vakcín vede mezi kraji ten Královéhradecký, tam evidují 336 znehodnocených dávek. Následuje kraj Středočeský a Praha. Naopak statisticky nejlepší je Zlínský kraj, kde nezničili podle údajů ani jednu dávku vakcíny.

Proč jsou mezi kraji takové rozdíly? Ze zjištění Seznam Zpráv vyplývá, že nejde jen o otázku hospodaření s vakcínami, ale že roli sehrálo i počasí.

Ke znehodnocení vakcíny (tedy bezpečnému zlikvidovaní společně s ampulkami) dochází v případech, pokud se jakákoli otevřená ampulka obsahující konkrétní vakcínu nevyužije.

oficiálním příbalovém letáku od Evropské lékové agentury (EMA) k vakcíně Moderna je napsáno, že pokud se vakcína připraví k podání, tedy se propíchne injekční hlavička, je garantovaná její stabilita jenom na šest hodin při jakékoliv (tedy i pokojové) teplotě.

„Z mikrobiologického hlediska má být přípravek okamžitě použit. Pokud vakcína není použita okamžitě, za dobu a podmínky uchovávání je odpovědný uživatel,“ píše EMA.

Obdobné varování najdeme i u vakcíny Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech. AstraZeneca u svojí vakcíny Vaxzevria píše, že při propíchnutí hlavičky vydrží v ledničkové teplotě 48 hodin a při pokojové teplotě rovněž 6 hodin. Vakcínu Janssen můžeme skladovat po propíchnutí 6 hodin v ledničce a tři hodiny při pokojové teplotě.

Foto: SZ Michal Šula

Propíchnutá injekční hlavička vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNtech.

Vakcíny zničila i bouřka

Prvním (a podle krajských koordinátorů očkování i nejčastějším) důvodem znehodnocení vakcín je právě překročení maximální doby skladování vakcín.

Podle pražského koordinátora očkování Martina Ježka ale dochází k nějakým ztrátám i běžnou manipulací. „Vezměte si počet naočkovaných dávek, velmi jednoduše se může stát, že něco praskne nebo se rozbije,“ říká Ježek Seznam Zprávám.

Rovněž se podle něj stává, že lidi prostě na očkování nepřijdou, a pak se připravené dávky musí vyhodit, pokud se nenajde náhradník.

V Královéhradeckém kraji, který je rekordmanem (336 znehodnocených dávek při 120 tisících podaných dávkách), je ale příčina jiná. „Je to dané velkou bouřkou z počátku května, při které nám to zatopilo lékárnu v Jičíně, kde jsme skladovali vakcíny. Než stihli pracovníci nahodit elektrický proud zpátky, vakcíny jsme už museli vyhodit,“ vysvětlil nadprůměrně vysoký počet znehodnocených vakcín královéhradecký koordinátor očkování Jaroslav Malý.

Oficiální údaje Ministerstva zdravotnictví Malého slova potvrzují – Oblastní nemocnice Jičín sedmého května zlikvidovala 222 dávek vakcíny Comirnaty. S velkým odstupem druhý nejvyšší počet znehodnocených dávek v kraji má královéhradecká Fakultní nemocnice, a to z 25. ledna třicet dávek.

V Telči selhala lednička

Kraj Vysočina se rovněž vyšvihl na přední příčky, i když nepatří mezi největší kraje s největší spotřebou vakcín. Doposud podali něco málo přes 280 tisíc dávek. „Přesto patříme mezi ty nejvíce proočkované,“ upozorňuje vysočinský koordinátor očkování Alexander Filip.

Z pohledu znehodnocených dávek vyhodili zhruba každou tisící dávku. Na čtvrté místo v republice je dostala noc z 18. na 19. května.

„Selhala lednička a výrobce doporučil znehodnotit vakcíny. Celou noc nechladila,“ vysvětluje Filip. Takto se museli v telčské poliklinice zbavit 210 dávek vakcíny Moderna. Tím se telčské očkovací místo zařadilo na celorepublikové druhé místo za jičínskou nemocnici v počtu znehodnocených dávek.

Úspěšný Zlín

Koordinátor očkování ve Zlínském kraji, který je premiantem v péči o vakcíny, Jiří Lučan si myslí, že argumenty o znehodnocování dávek kvůli tomu, že se někdo nedostavil na očkování, neobstojí.

„Když jsou lidé slušní a dají nám vědět, že se nedostaví na očkování, umíme docela rychle sehnat náhradníky. Tam je úspěšnost zhruba 99 %,“ uvádí Lučan s tím, že pokud se jim to ale nepodaří, vždy mají možnost odvézt vakcínu do nemocnice chronicky nemocným.

A tento proces se zdá být úspěšný – od začátku očkování nevyhodili jedinou dávku jakékoliv vakcíny.

„Musíme však do toho započítat i velikost kraje, dostáváme jenom pět procent dávek, protože jsme malý kraj, možná ve větších je to těžší,“ přiznává zlínský koordinátor očkování.

Vakcína Janssen se v oficiálních číslech ministerstva neobjevuje, protože se s ní očkuje výhradně u praktických lékařů. Podle předsedy jejich asociace Petra Šonky ale lékaři problém s likvidací vakcín nemají.

„Zatím jsem nezachytil, že by nějaká ordinace vyhodila větší množství dávek. Například v mé ordinaci jsme nevyhodili zatím ani jednu dávku,“ říká Šonka Seznam Zprávám.

„Samozřejmě se mohlo stát, že kvůli selhání ledničky někde několik dávek vyhodili nebo že někdo nepřišel na termín, ale není to nic běžného. Pro nás jsou vakcíny stále vzácné zboží,“ připomněl předseda praktiků.

Reklama

Související témata:

Doporučované