Hlavní obsah

Podívejte se na čerpadla, která Česká republika nabídla na pomoc se záchranou chlapců v Thajsku

Technika se využívá i mimo krizové situace, třeba při autonehodách.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hasičský záchranný sbor v Hlučíně má od úterý k dispozici techniku Správy státních hmotných rezerv, včetně velkokapacitních čerpadel, která Česko před časem nabídlo Thajsku při záchraně fotbalistů uvězněných v zatopené jeskyni.

Článek

Dále jsou v Hlučíně umístěny vyprošťovací kontejnery a dekontaminační zařízení. Tuto speciální techniku využívají hasiči i mimo krizový stav. Například letos v červenci pomáhal sací bagr při odklízení trosek a hledání zavalených lidí v Praze v Mikulandské ulici, kde se zřítila část domu.

Technika, která je umístěná i na dalších místech, pomáhá v průměru stokrát za rok. „Technika se využívá i mimo krizové situace. Je proto důležité, že ji máme a pomáhá hasičům při nejrůznějších zásazích. Nejčastěji se jedná o pomoc při nehodě automobilů, kde se využívá naše vyprošťovací technika,” řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů. V jejích skladech jsou vedle techniky i zásoby potravin, obilí či ropy. Nouzové zásoby ropy kryjí spotřebu státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí v případě potřeby vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu.

Reklama

Související témata:

Doporučované