Hlavní obsah

Podívejte se na místa, která už squatteři opustili. Zchátralý zámeček, ale i nová restaurace

Takhle dnes vypadají čtyři nejznámější objekty, kde svého času žily skupiny squatterů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vila Milada v pražské Libni, usedlost Šatovka v Šáreckém údolí nebo zchátralý zámeček z 19. století v Košířích. To jsou jen příklady objektů, které v posledních letech museli squatteři vyklidit stejně jako Kliniku. Jak nakonec tyto prostory dopadly a mají v současné době využití?

Článek

Objekt Kliniky není zdaleka jediným, kde v posledních letech přebývají squatteři. Naposled proti nim zasahovali policisté v únoru roku 2018 v usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí.

Usedlost Šatovka

V budově, která je majetkem Městské části Praha 6, pobývali squatteři už v roce 2016. Po dohodě se zástupci městské části ale prostor opustili s tím, že bude zrekonstruován. V budově mělo být sanatorium, posléze pak byty. Ani jeden z plánů však nakonec nebyl realizován.

Squatteři usedlost znovu obsadili v únoru v roce 2018, pouze na několik dní. Kvůli bezpečnostnímu riziku ji ale museli znovu opustit. Šatovka je nakažená dřevomorkou a hrozil by propad.

My jsme proto v pátek na místo vyrazili – vrata jdou sice otevřít, je na nich ale napsáno Vstup zakázán. Okna a dveře vyplňují cihly, aby se nikdo nedostal dovnitř. Ihned po příjezdu k nám přichází příslušník městské policie, aby nás upozornil, že do objektu nikdo nesmí. „Když jsme viděli, jak se ti squatteři usídlili na střeše Kliniky, tak jsme si řekli, že než tohle zažívat znova, radši tam pošleme policii to hlídat,“ uvedl pro Seznam starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Objekt není do dnešního dne nijak využíván.

Vila Milada

V roce 1997 obsadili squatteři vilu Milada v Praze 8. V těchto prostorách pořádali koncerty, různé festivaly nebo workshopy. Vilu nazývali jako kulturně-sociální centrum. V roce 2003 tam policie zajistila dva velké jutové pytle s marihuanou.

V lednu roku 2006 vyhořela jedna z místností, zasahovali hasiči i záchranná služba. Objekt nakonec museli opustit v červnu roku 2009. V červnu 2012 vniklo do vily Milada asi 40 příznivců squattingu, aby si koncertem a happeningem připomněli den třetího výročí opuštění vily. Budova je dodnes prázdná a dále chátrá.

Zámeček Cibulka

Empírový zámeček Cibulka v pražských Košířích je dnes chátrající kulturní památkou. Squatteři měli s majitelem nejprve smlouvu na užívání, kterou ale vlastník 1. dubna v roce 2015 vypověděl. Usedlost jeho obyvatelé využívali ke koncertům a společenským akcím, přednáškám či ke čtení poezie. 6. května pak policie část obyvatel vyvedla, dvanáct jich zadržela. Několik lidí sundala z věže.

„Na místě byl antikonfliktní tým, speciální pořádková jednotka a byl tam i státní zástupce. Uvnitř se nacházelo asi 50 až 70 lidí. Šest z nich jsme zadrželi, dva zajistili. Zadrženi byli také dva řidiči, kteří z místa odjížděli pod vlivem drog,“ řekl tehdy mluvčí policie Tomáš Hulan.

Usedlost Ladronka

Nejhezčí osud potkal jednu z nejznámějších pražských usedlostí Ladronku. Squatteři tuto původně kulturní památku obsadili v roce 1993 s cílem vybudovat Autonomní kulturně sociální centrum.

Centrum nekomerční kultury zaměřené na prezentaci projektů alternativní a okrajové subkulturní scény (koncerty, divadelní představení, výstavy, přednášky, diskusní setkání) zde pak fungovalo až do 9. listopadu 2000, kdy byli squatteři násilně vystěhováni městskou policií ve spolupráci se soukromou bezpečnostní agenturou.

V roce 2004 pak byla zahájena rekonstrukce za 74 milionů korun a v září 2005 zde bylo otevřeno nové kulturně-společenské centrum s restaurací. Značných změn doznal i přiléhající park, ve kterém byl postaven asfaltový bruslařský okruh délky 3 400 metrů. Rekonstruovaná Ladronka získala několik ocenění.

Reklama

Doporučované