Hlavní obsah

Podívejte se na výstavu luxusních domků na kolech. Zájem o ně je rekordní

Podívejte se na výstavu luxusních domků na kolech. Zájem o ně je rekordní.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ve čtvrtek na brněnském výstavišti odstartovala po dvou letech největší oborová výstava karavanů a obytných aut. Až do neděle představuje nové modely i různé cestovatelské vychytávky. Komu stačí ojetina, na místě čeká i bazar.

Článek

I navzdory pandemii přijelo letos na brněnské výstaviště 65 vystavovatelů luxusních karavanů a obytných aut. Zabrali dva pavilony a navíc otevřeli i bazar. Vozů a hi-tech doplňků tak Caravaning Brno od čtvrtka do neděle představuje dost.

Zájemci by podle prodejců neměli čekat. Cestování pojízdnými domky zažilo za pandemie boom, protože zatímco v zimě nebylo kvůli zavřeným hotelům moc jiných možností, v létě zase lidem nabízely ubytování a soukromí bez rizika nákazy. A tudíž se také zvýšila poptávka nejenom v Česku, ale i po celé Evropě – a tím se výrazně prodloužily i dodací lhůty.

„Zatímco dřív se nejpopulárnější 3,5tunové vozy dodávaly už za půl roku až za rok, dnes dodací lhůta na 12 měsících začíná. Rostou všechny segmenty od obytných dodávek až po luxusní vozy,“ řekl zakladatel Asociace kempování a karavaningu ČR Jan Bordovský. Podle jeho odhadu je momentálně v Česku registrováno a v provozu asi 60 tisíc obytných aut a karavanů.

Vyšší poptávka, delší dodací lhůty i rostoucí cena

Říjnová výstava je tak podle obchodníků i výrobců prý ideální dobou k nákupu, aby noví majitelé měli vůz na dovolenou příští rok v létě. Na delší čekací dobu má ale vliv také nedostatek dílů způsobený výpadky ve výrobě některých automobilek, které se zdražující dopravou dalších komponentů pro obytné vozy a karavany zvyšují rovněž jejich cenu, což by pro váhající zájemce mohl být další klíčový faktor k rozhodování.

„Situace se mění právě v těchto dnech zejména kvůli výpadku výroby automobilky Fiat, která vyrábí nejpoužívanější podvozky obytných vozů. Výrobci se snaží sehnat náhrady, ale podvozky od konkurenčních výrobců by mohly cenu obytných aut zvednout o 20 až 30 procent,“ uvedl příklad ředitel společnosti Hykro Petr Havlíček.

„Zatím čekáme. Počítáme s razantnějším růstem ceny u obytných vozů, ceny karavanů porostou nejspíš pouze o jednotlivá procenta,“ dodává šéf firmy. Zdražení se prý nebude týkat aut, která mají lidé už objednaná. Všechny další nové smlouvy už ale budou podle prodejců zohledňovat nové ceny.

Cena se může zvýšit i po podepsání smlouvy

„Máme na stánku vytištěné ceníky, které ale už v tento moment neplatí. Všechny podepsané smlouvy mají dovětek, že konečná cena se bude řídit ceníkem v době dodání. Předpokládám, že v příštím čtvrtletí poroste cena u luxusních obytných vozů o čtyři procenta, u nejpopulárnější kategorie 3,5 tuny to bude nejspíš sedm procent,“ dodal Filip Guryča ze společnosti Blue Rent.

Pojízdné ubytování ale nemusí vždy nutně přijít na vyšší stovky tisíc až miliony korun a více než rok čekání. Na trhu se totiž v posledních letech čím dál víc zviditelňuje a rostoucí oblibě těší také minikaravany s jednou nápravou a rozměry přídavného vozíku. Jsou sice bez sprchy a záchodu, ale pořád nabízí více pohodlí než pouhý stan. A s menší velikostí a vybavením se váže i nižší cena.

Menší a levnější alternativy

Zatímco nejlevnější karavany začínají na cenovkách okolo půl milionu korun, značka Lifestyle Camper prodává základní model svého minikaravanu pouze s postelí a nevybavenou kuchyňkou od 220 tisíc korun bez daně.

„Pak samozřejmě záleží na tom, jak si chce kupující karavan vyšperkovat. Nabízíme třeba nezávislé topení, televizi a možností je i solární panel k dobíjení baterie. Pak se dostáváme na úroveň 600 tisíc bez DPH,“ dodal pro agenturu ČTK za společnost Lukáš Běhal.

Běhalova firma dováží výrobce z Ukrajiny a v současnosti se doba dodání pohybuje do dvou až tří měsíců. Minikaravany na výstavě Caravaning Brno ale vystavuje hned několik značek. Z obytných aut a karavanů pak může upoutat třeba nejprodávanější model Hymermobil Master Line z kolekce Hymer s dotykovými ovládacími panely, které poprvé umí i česky.

Pro náročnější zákazníky pak na přehlídce čeká Yucon 7 Garage od Toptrade, který až třem osobám nabízí i velkou garáž pro dvě motorky nebo čtyři elektrokola, kvůli které pod kapotou ukrývá šestiválcový motor. Karavan od Malibu zase láká unikátní zvedací střechou, která umožňuje spaní dalším dvěma lidem například formou jakéhosi „dětského pokojíčku“.

Reklama

Doporučované