Hlavní obsah

Podívejte se: Povodeň zaplavila oboru, lesníci jsou nadšení

Zatímco většině východní části Česka přinesly středeční a čtvrteční záplavy jen spoušť a zkázu, existuje místo, kde jsou z povodně nadšení. Seznam Zprávy odtud přinášejí fotogalerii.

Reklama

Článek

Obora Soutok na Břeclavsku je od včerejška pro lidi, kteří sem často a v hojném počtu rádi chodí, uzavřená. Vytrvalý déšť totiž zaplavil většinu porostů. Ve jménu bezpečí a ochrany zdraví turistů rozhodla o uzavření obory břeclavská radnice, kterou o to požádaly Lesy ČR – majitel prostoru. Největší oboru v České republice, rozprostírající se severně od soutoku Moravy a Dyje, opět otevřou, až voda opadne.

Projděte se zaplavenou oborou:

Kdo by ale čekal, že povodňová situace vyvolá v tomto cípu jihu Moravy zoufalství, mýlil by se. Naopak, lesníci jsou nadšení.

Zdejším lužním lesům totiž velká voda svědčí. „Porosty vodu po dlouhodobém suchu potřebují, neublíží ani těm mladým,“ řekl vedoucí polesí Soutok Jiří Netík. Právě na jihomoravském Soutoku budují lesníci malá vodní díla, která v lesích zadrží vodu nejen v době sucha, ale zároveň i během povodní, jimž Morava od středy čelí.

Reklama

Doporučované