Hlavní obsah

Podívejte se. Takové panoráma se Brňanům otevře z nové rozhledny

Foto: TJ architekti

Takto bude vypadat nová rozhledna.

Reklama

Rozhledna na vrchu Holedná nad brněnským Jundrovem se má začít stavět v květnu. Vrchol je v nadmořské výšce 391 metrů a poskytne výhled na podstatnou část Brna a kopců především na západ a sever od města.

Článek

„Město za ni zaplatí 6,6 milionu korun a hotova by měla být na konci letošního roku,“ řekla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová. Stavba rozhledny uspěla v prvním ročníku participativního rozpočtu, jde tedy o návrh obyvatel, její stavba se však odkládala.

Foto: TJ architekti

Z obory uvidí lidé na Brno.

Obora Holedná, kde se chová i vysoká zvěř, je oblíbeným výletním cílem mnoha Brňanů a z některých míst, kde je nízký les, je výhled do okolí. Rozhledna však zatím na druhém nejvyšším vrcholu lesa mezi Jundrovem, Bystrcí a Kohoutovicemi chyběla. Vrchol je v nadmořské výšce 391 metrů a poskytne výhled na podstatnou část Brna a kopců především na západ a sever od města.

Foto: TJ architekti

Rozhledna poskytne výhled na podstatnou část Brna a kopců především na západ a sever od města.

Přístup na staveniště bude od Staré dálnice, žádné omezení se pro návštěvníky obory podle Neshybové nechystá. Rozhledna se má na místě po vyrobení dílů složit jako stavebnice. „Pouze bude vytyčený nezbytný prostor staveniště, kam bude zakázaný přístup,“ řekla Neshybová.

Foto: TJ architekti

Vrchol kopce je v nadmořské výšce 391 metrů.

Mezi moderní rozhledny v Brně patří například konstrukce na Ostré horce v Soběšicích z roku 2005, která stojí na kopci jen o 13 metrů vyšším. Před několika lety vznikla také rozhledna v Komárově na bývalém komíně ve sportovním areálu Komec. Jako rozhledna také může sloužit běžně nepřístupná vyhlídková věž pavilonu G na výstavišti, téměř stoletá rozhledna je i v lesoparku na Kamenném vrchu, kvůli vzrostlému lesu už však dávno výhled nenabízí.

Reklama

Doporučované