Hlavní obsah

Podívejte se. Z Malostranského náměstí zmizí parkoviště a rozšíří se chodníky

Foto: město Praha

Takto má po rekonstrukci vypadat Malostranské náměstí.

Reklama

Dlouho plánované úpravy pražského Malostranského náměstí by město podle odhadu měly vyjít na 73,5 milionu korun bez DPH. Radní v pondělí schválili vypsání veřejné zakázky na stavební práce.

Článek

Podle schváleného dokumentu je cílem úprav omezit automobilovou dopravu a zlepšit situaci chodců. Na prostranství bude umístěna nová kašna, lavičky a další mobiliář a budou vysázeny stromy. Projekt se podle magistrátu snaží co nejvíce zachovat historickou podobu včetně původních lamp, dlažeb, morového sloupu i ruční pumpy.

Foto: město Praha

Cílem je omezit automobilovou dopravu a zlepšit situaci chodců.

Město už na náměstí zrekonstruovalo tramvajové koleje, kolem kterých umístilo novou dlažbu, jež bude po celkové opravě umístěna na celém prostranství. Uskutečnil se rovněž archeologický průzkum. Na náměstí podle odborníků leželo první sídliště, které se stalo základem pro osídlení území Prahy.

Foto: město Praha

Na prostranství bude umístěna nová kašna, lavičky a další mobiliář a budou vysázeny stromy.

Město při přípravě úprav vycházelo z projektu, se kterým v mezinárodní architektonické soutěži v roce 2014 uspěli architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. Již v roce 2016 město v dolní části náměstí zrušilo parkoviště a pokoušelo se tam pořádat kulturní akce, ale bez většího zájmu veřejnosti.

Foto: město Praha

Projekt se snaží zachovat historickou podobu včetně původních lamp, dlažeb, morového sloupu i ruční pumpy.

Praha plánuje i úpravy dalších významných náměstí. Letos by měly začít práce na rekonstrukci spodní části Václavského náměstí za 326,6 milionu korun. V plánu jsou i úpravy horní části, u kterých zatím není jasné, kdy začnou. Dlouho se připravuje také přeměna Karlova náměstí, v minulosti se mluvilo rovněž o rekonstrukci náměstí Jana Palacha.

Reklama

Doporučované