Hlavní obsah

Podívejte se: ženu, která při volbách obnažená skočila před Zemana, přivážejí k soudu

Anželinu Diaš, aktivistku hnutí Femen, v neděli vpodvečer přivezli před soud.

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 5 právě teď začíná projednávat případ ukrajinské aktivistky, která v pátek polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Podle ruských a ukrajinských médií se na Zemana pokusila zaútočit sedmadvacetiletá Ukrajinka Anželina Diaš, aktivistka hnutí Femen. Její obhájkyně  v sobotu řekla, že její klientka nechtěla na prezidenta útočit.

Protest podle ní mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. Podle názoru její klientky by čeští občané mohli opakovaným zvolením Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud se situace nezmění, může ČR následovat osud Ukrajiny, popsala názory aktivistky Hrdá. Žena se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky Zeman, Putin's slut (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle.

Do Česka prý přijela jen na svou páteční akci při prezidentských volbách. Do volební místnosti se dostala na novinářský průkaz.

Kriminalisté případ řešili ve zkráceném přípravném řízení, což podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna. Součástí prošetřování případu bylo zjišťování původu novinářského průkazu, na základě kterého se žena do volební místnosti dostala. „Detektivové oslovili konkrétní zahraniční redakci, která jim potvrdila, že sedmadvacetiletá žena není a ani nikdy nebyla jejich zaměstnancem,” řekl v sobotu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Hrdá řekla, že její klientka by uvítala, aby bylo soudní řízení veřejné.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem „úplného vítězství nad patriarchátem”, ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za „sextremistky”.

Diaš považuje reakci prezidentovy ochranky za přehnanou. „Má zhmožděná záda, rameno, má pohmožděninu na hlavě. Ochranka jí prý sprostě nadávala,“ uvedla Lucie Hrdá.

Reklama

Doporučované