Hlavní obsah

Podivné přidělování obecních bytů v Králově Poli? Část členů ČSSD žádá vedení, ať kolegy spojené s kauzou vyškrtne z kandidátky do voleb

Kauza s přidělováním obecních bytů v Králově Poli pobouřila část sociálních demokratůVideo: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

V brněnském Králově Poli politici dál řeší podivné přidělování obecních bytů. Členové místní organizace ČSSD v Králově Poli vyzvali kolegy Jana Šrůtka a Jiřího Buchtelu z druhé buňky, ať kvůli kauze odstoupí z kandidátky do komunálních voleb. Městský výbor strany takovou možnost zamítl.

Článek

Dostali obecní byt a v podobné době vstoupili do sociální demokracie. Její členové přitom zároveň spoluvládli na královopolské radnici v Brně. Poté, co redakce Seznamu odvysílala reportáž o podivném přidělování městských bytů v letech 2008 a 2009, se část královopolských sociálních demokratů v čele s bývalým krajským zastupitelem Michalem Škerlem bouří. Vyzvali kolegy Jana Šrůtka a Jiřího Buchtelu, kteří za ČSSD kandidují v komunálních volbách do zastupitelstva městské části i Brna, aby účast ve volbách vzdali. Poškozují prý jméno strany.

V Králově Poli od roku 2008 fungují dvě místní organizace sociální demokracie. Je to ojedinělá situace, která vznikla po sporech uvnitř strany před deseti lety. Od původní buňky se odtrhla skupina bývalého poslance a takzvaného přeběhlíka Michala Pohanky.

Nová místní organizace se podle informací Seznamu v roce 2008 za půl roku rozrostla o padesát členů. Redakce Seznamu má k dispozici údaje o vstupu členů do strany. U více než desítky z nich tomu v řádu několika měsíců předcházel, respektive následoval zisk obecního bytu. Díky speciálním plusovým bodům od členů komise tito lidé přeskočili jiné žadatele. „Po odvysílání reportáže jsme byli velmi nepříjemně překvapeni. Předsedou bytové komise byl tehdy Miloslav Humpolíček a měl velký vliv na přidělování bytů. Takže mě taky napadlo, co když ti lidé za přidělování bytů vstupovali do sociální demokracie?” řekl Škerle.

Původní organizace, které teď Škerle předsedá, v Králově Poli ztratila vliv. „Nabrali tak rychle tolik členů, aby nás mohli odstavit od podílu na politice v městské části,” dodal bývalý krajský tajemník strany.

Po odvysílání reportáže na konci června vyzvala místní organizace vedená Škerlem kolegy z druhé buňky Jana Šrůtka a Jiřího Buchtelu, ať se vzdají kandidatury ve volbách. „Přítomnost členů ČSSD zapletených do této kauzy na kandidátkách strany v Brně vážně ohrožuje výsledek ČSSD v komunálních volbách a její pověst,” uvedli v prohlášení, pro nějž hlasovalo 27 členů místní organizace Královo Pole I.

Členové druhé organizace se však brání. „Nemáme žádné důkazy, že se dělo něco špatného. Já osobně jsem dostal podporu od obou sdružení, toho si velmi vážím. Není problém, že bych byl nepohodlný nebo neoblíbený. Je to spíš nenaplněná touha některých členů,” narážel Šrůtek na vedení druhé místní organizace.

Už v dřívějším rozhovoru pro Seznam.cz opakoval, že pokud žadatel o byt splní potřebná kritéria, nemělo by se brát v potaz, jestli má někoho blízkého na radnici.

Šrůtka s Buchtelou podržel na kandidátce městský výbor strany vedený Oliverem Pospíšilem. „Jsem přesvědčený, že za kauzou stojí neukojené ambice jednoho člověka. Městský výbor konstatoval, že nebyla předložena žádná fakta, na základě kterých by se mohly bez pečlivého posouzení činit tak zásadní kroky, jako je odvolání někoho z kandidátky,” vysvětlil Pospíšil.

Podle něj před deseti lety bydlel v Králově Poli v obecním bytě každý třetí nebo čtvrtý obyvatel. „Je problematické lustrovat lidi, kteří jsou v politických stranách a kteří nejsou,” dodal Pospíšil.

Část sociálních demokratů je pobouřená. „Myslím, že dost lidí v Králově Poli ze strany odejde,” uvedl Škerle.

Protikorupční organizace Oživení se v minulosti zabývala několika případy podezřelého přidělování obecních bytů. Mimo jiné podala trestní oznámení na někdejšího starostu Brna-středu Libora Šťástku. Případ však policie odložila, porušení zákona se neprokázalo. „Z praxe vím, že je velmi obtížné prokázat skutkovou podstatu trestného činu. Ale ty případy jsou minimálně neetické,” řekl předseda sdružení Martin Kameník.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy