Hlavní obsah

Podle britského rabína je Corbyn kvůli antisemitismu nevolitelný

Foto: Twitter.com/GMB

Britský vrchní rabín Ephraim Mirvis.

Reklama

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn dovolil, aby v jeho straně zakořenil antisemitismus a je kvůli tomu nezpůsobilý zastávat vysoké volené funkce. V článku pro úterní vydání deníku The Times to napsal britský vrchní rabín Ephraim Mirvis.

Článek

Mirvis se k politickým záležitostem obvykle nevyjadřuje, k napsání článku se podle svých slov rozhodl proto, že je v nadcházejících parlamentních volbách „v sázce duše národa". Labouristická strana se podle něj nedokázala řádně vyrovnat s obviněními z antisemitismu, která se týkala jejích členů, a nezaujala k věci rozhodný postoj.

„Tvrzení, že strana dělá vše, co může, aby se vypořádala s protižidovským rasismem a že vyšetřila každý jednotlivý případ, je lstivá fikce. Podle organizace Jewish Labour Movement existuje nejméně 130 jedinečných případů, některé z nich staré několik let. Tisíce dalších byly navíc hlášeny, ale zůstávají nevyřešeny,“ uvedl Efraim Mirvis ve svém článku pro The Times.

Podle Mirvise je strach zástupců židovské komunity z kroků případné vlády vedené labouristy oprávněný. Corbyn na jedné z předvolebních akcí reagoval slovy, že antisemitismus je zlo a že v Labouristické straně nemá místo.

„Bylo by chybou vnímat to jako lidské selhání spíše než jako politický problém. Je to selhání kultury. Je to selhání vedení. V Labouristické straně zakořenil nový jed, a to s posvěcením lidí ve vrcholných pozicích," napsal rabín. „Nejsem tu od toho, abych říkal lidem, jak mají volit. Je mi líto, že jsem se do této situace vůbec dostal. Vznáším pouze otázku: Co řeknou výsledky voleb o morálním kompasu této země? … Nebuďte na pochybách, v sázce je samotná duše našeho národa,“ dodal.

Mirvis, který funkci převzal od Jonathana Sackse, se narodil v Jižní Africe a později studoval v Izraeli. V letech 1985 až 1992 byl hlavním rabínem Irska.

Kritika je vážná věc

Labouristy letos v únoru opustilo devět poslanců, kteří jako důvod uvedli mimo jiné i neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. „Drsnou pravdou je, že strana je tvrdší vůči těm, kdo si stěžují na antisemitismus, než vůči antisemitům," napsal tehdy jeden z nich, Ian Austin. Také Mirvis nyní uvedl, že tvrzení, že se strana vypořádala s antisemitismem, je „lživá povídačka”.

Podle reportérky BBC Laury Kuenssbergové na dnešní tiskové konferenci stáli na platformě za Jeremym Corbynem kandidát Labouristů, který se omluvil za sdílení online příspěvku o „sionistických mistrech“, a další, který bránil Kena Livingstonea, když byl obviněn z antisemitismu.

Corbyn v úterním projevu zdůraznil, že labouristé rozhodně antisemitské názory netolerují, o Mirvisově článku se ale konkrétně nezmínil. „Antisemitismus v jakékoli formě nemá v moderní Británii místo a labouristická vláda jej nebude v žádném případě tolerovat,“ řekl opoziční lídr.

Premiér Boris Johnson uvedl, že rabínova kritika je „vážná věc". „Všechno, co k tomu řeknu je, že podle mě je to vážná věc, když vrchní rabín říká to, co říká,“ dodal konzervativní politik.

Výzvu, aby Britové ve volbách nevolili labouristy právě kvůli Corbynovým antisemitským postojům, nedávno na titulní straně zveřejnil list The Jewish Chronicle. V textu mimo jiné upozornil na to, že Corbyn otevřeně podporuje lidi s antisemitskými názory, přátelí se s představiteli hnutí Hamás a je kritikem Izraele.

Antisemitské postoje má čtvrtina Evropanů

Každý čtvrtý Evropan zastává antisemitské názory. Naznačil to průzkum americké organizace Anti-Defamation League (ADL) provedený ve 14 evropských zemích, mezi nimiž nebyla Česká republika. Nejčastěji se antisemitské postoje vyskytují v Polsku, Maďarsku a na Ukrajině, kde jsou také nejvíce na vzestupu. Obecně antisemitismus ve východní Evropě posiluje, zatímco na Západě většinou zůstává na ustálené úrovni. V Polsku antisemitské postoje podle průzkumu zastává dokonce 48 procent obyvatel.

AP připomíná, že židovské organizace v poslední době kritizovaly vlády všech tří zmíněných zemí, ačkoli všechny popírají, že by byly antisemitské. Například v Maďarsku vláda Viktora Orbána čelí kritice za kampaň proti finančníkovi židovského původu Georgi Sorosovi.

Průzkum byl zveřejněn v době rostoucích obav z antisemitských útoků v Evropě. Zjištění z průzkumu přitom nutně neodpovídají počtu případů antisemitských útoků, které jsou v Maďarsku a Polsku zřídkavé, zatímco v Německu loni jejichž počet vzrostl o deset procent, stejně jako v Británii během prvních šesti měsíců tohoto roku.

ADL se respondentů dotazovala na určité negativní stereotypy uváděné v souvislosti s Židy. Pokud dotyčný odpověděl alespoň na šest z 11 uvedených stereotypů, že jsou spíš pravdivé, byl považován za člověka s antisemitskými názory.

Reklama

Doporučované