Hlavní obsah

Podle Jermanové záchranáři s koronavirem panikaří. Teď jich je 12 v karanténě

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ne každý výjezd musí být k nakaženému koronavirem, nechala se slyšet hejtmanka.

Reklama

Před několika dny si u Jermanové jedna ze záchranářek stěžovala, že služba má v čase epidemie nedostatek ochranných prostředků.

Článek

Dvanáct záchranářů středočeské záchranné služby musí do karantény, protože se dostali do kontaktu s člověkem, u něhož byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. S nimi musí zůstat v izolaci také ředitel záchranné služby Jiří Knor.

Zpráva je zveřejněna den poté, co středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná v rozhovoru pro DVTV zlehčovala stížnosti jedné ze záchranářek, že služba nemá k dispozici dostatek ochranných prostředků.

Hejtmanka Jermanová Pokorná v rozhovoru uvedla, že záchranáři podléhají tlaku paniky. A byla také prý ujištěna, že mají ochranných pomůcek dostatek.

„Je potřeba si uvědomit, že ne každý výjezd je k infekčnímu pacientovi, potvrdili mi to i na záchrance,“ dodala hejtmanka ve zmíněném rozhovoru.

Jak přišli záchranáři s nakaženým do kontaktu - zda to bylo například v souvislosti se zásahem - však není jasné. Mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová to s odkazem na nutnou mlčenlivost vůči pacientům odmítla sdělit.

Záchranářka Veronika Brožová hejtmanku upozornila, že středočeští záchranáři v časech koronavirové epidemie vyjíždějí často jen s rouškami, které si koupili ze svého už loni v prosinci, kdy začala řádit běžná chřipka.

Reagovala na hejtmančin dopis z 5. března, kde Jaroslava Jermanová Pokorná ujistila lékaře, sestry a záchranáře, že jsou nejrizikovější skupinou, kterou je potřeba chránit.

„Vedení kraje si důležitost vaší profese a práce uvědomuje a bude se snažit udělat vše pro to, aby bylo vaše zdraví ochráněno a váš život nebyl nijak ohrožen,“ napsala tehdy hejtmanka.

Záchranářka ji však upozornila, že například na stanici záchranné služby ve Zdibech byl zkraje týdne k dispozici jen jeden respirátor, zatímco záchranáři v Praze už od víkendu jezdí k pacientům v kompletním vybavení – kromě respirátorů také v ochranném obleku.

„Ubezpečte mě, prosím, že vaše vyjádření nejsou jen pouhopouhé prázdné populistické fráze. Slova díků nestačí. Je zapotřebí kroků, díky nimž se nebudeme bát vyjet,“ napsala záchranářka Brožová v e-mailu hejtmance.

Připomněla také, že záchranářům přišla SMS zpráva od nadřízeného, že kdo umí šít, ať si ušije látkovou roušku.

Za upozornění pro hejtmanku se pak záchranářka dostala do potíží. „Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ napsal jí v reakci na dopis hejtmance ředitel záchranky Jiří Knor.

Právě on je třináctým pracovníkem středočeské záchranné služby, který je kvůli kontaktu s nakaženým v karanténě.

Mluvčí záchranky Petra Effenbergová však ubezpečila, že provoz záchranné služby karanténa 13 lidí významněji nezkomplikuje.

„Nastalá personální situace nijak neohrožuje poskytování přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ sdělila ČTK.

Reklama

Doporučované