Hlavní obsah

Podle kardinála lze v 21. století vymítat ďábla i přes mobilní telefon

Video: Reuters

 

Reklama

Na katolické univerzitě v Itálii započal týdenní seminář exorcismu. Jeden z přednášejících kardinál Ernest Simoni z Albánie vyvolal velký zájem zúčastněných tvrzením, že prováděl exorcismus skrze mobilní telefon. Podle církevních představitelů počet posedlých stoupá.

Článek

Na italské vysoké škole Pontifical Regina Apostolorum University od pondělí probíhá týdenní kurz vymítání ďábla, na který se sjelo na 200 aspirujících exorcistů. Kardinál Ernest Simoni (89) hned v úvodu zasedání zaujal přítomné tvrzením, že provádí vymítání přes mobilní telefon. „Zavolají mi a takhle mluvíme,” řekl kardinál. Modlitbu do telefonu prý odříkává v latině, stejně jako v případě, kdy je s posedlým v jedné místnosti.

Podle profesora a jednoho z organizátorů kurzu Giuseppe Ferrariho se počet vymítání v průběhu let výrazně zvýšil, protože vzrostla i poptávka.  „Závisí to na několika faktorech, které v této chvíli není možné analyzovat. Tento kurz je užitečný, protože dá knězům, kteří se připravují na vymítání, kompletní představu a mutidisciplinární pohled na situaci,” říká Ferrari.

Kromě přednášek s knězi praktikujících exorcismus jsou na programu semináře s teology, psychology a kriminology. V závěru kurzu dostanou absolventi certifikát. Jak ale zdůrazňuje profesor Ferrari, není to oprávnění k vykonávání exorcismu. Vymítání mohou provádět pouze ti, kterým udělil povolení biskup. Duchovní, kteří si tímto kurzem projdou, ale mohou být přítomni při obřadu a pomáhat knězi, který vymítání provádí.

Vymítání ďábla neboli exorcismus má v křesťanské církvi dlouhou tradici. Při úkonu se kněz modlí za člověka, o kterém se domnívá, že je posedlý zlým duchem. Průběh vymítání stanovuje část liturgické knihy Římský rituál.

Reklama

Doporučované