Hlavní obsah

Podle kritiků je Will Smith příliš světlý na to, aby hrál otce a trenéra sester Williamsových

Obsazení Willa Smithe v životopisném snímku o otci sester Williamsových rozdmýchalo debatu o tzv. kolorismu – diskriminaci herců kvůli barvě pleti.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Připravovaný životopisný snímek o otci dvou profesionálních tenistek Sereny a Venus Williamsových vzbudil kritiku na sociálních sítích. Po zveřejnění informace, podle které má hlavní roli ztvárnit herec Will Smith, se na internetu rozběhla debata o diskriminaci lidí s tmavší pletí uvnitř stejné rasy.

Článek

Hlasům kritizujícím Willa Smithe v roli otce slavných tenistek se nelíbí, že je herec výrazně světlejší pleti než skutečný Richard Williams. Ačkoliv herec zatím svou účast ve filmu nepotvrdil, někteří lidé na sociálních sítích už obsazení role kritizují.

Podle amerického sportovního reportéra Clarence Hilla juniora se Smith na tuto roli nehodí. Další na Twitteru napsali, že by dávalo větší smysl, kdyby Williamse hrál někdo s tmavší pletí.

Podle kritiků jde o případ tzv. kolorismu, tedy diskriminace lidí tmavší pleti ve filmovém, televizním a módním průmyslu. Ta se projevuje také na trhu práce nebo na seznamovacích stránkách. Svým důsledkem může vést v extrémních případech k vážným zdravotním problémům způsobených užíváním krémů bělících kůži, napsala BBC.

Richardu Williamsovi (77) se podařilo připravit obě dcery na úroveň světových špiček v tenisu. Dokázal to navzdory tomu, že sám neměl s tréninkem tenisu žádné předchozí zkušenosti. Uživatelé Twitteru navrhli do jeho role obsadit třeba oscarového herce Idrise Elbu nebo Mahershalu Aliho.

Reklama

Doporučované