Hlavní obsah

Podle OSN z Venezuely za poslední roky uprchly tři miliony lidí

Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Počet Venezuelanů, kteří utekli v posledních několika letech ze své vlasti kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura, dosáhl už tři miliony. Informovaly o tom Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Článek

Ze třicetimilionové země, kde kolabuje hospodářství a kde je nedostatek základních potravin, léků, pitné vody i elektřiny, uteklo nejvíce lidí do sousední Kolumbie. Tam nyní žije přes milion Venezuelanů. Více než půl milionu Venezuelanů je nyní v Peru, na 220 000 v Ekvádoru, 130 000 v Argentině, sto tisíc v Chile, skoro sto tisíc v Panamě a asi 85 000 v Brazílii.

Prezident země Nicolás Maduro tvrdě uprchlíky odsuzuje, ve svých prohlášeních o nich hovoří jako o žebrácích a otrocích. Venezuelané se navíc potýkají s problémy i v zemích, kam uprchnou, kde je na ně často nahlíženo jako na přítěž a nechtěné vetřelce.

OSN už dříve v létě varovala, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala rovněž před humanitární krizí v celé Jižní Americe. Země regionu se snaží tuto krizi řešit v rámci takzvaného procesu z Quita, kde se na druhé schůzce mají sejít 22. a 23. listopadu.

Podle Organizace spojených národů od roku 2015 z Venezuely uprchlo 7 % populace, přičemž vzestupný trend tohoto čísla je čím dál silnější. Navíc až 1,3 milionu z těchto uprchlíků by se mělo potýkat s podvýživou.

Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, patřila před lety mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. Právě světový propad cen ropy přispěl k ekonomické krizi, na které má ale též podle ekonomů velký podíl řízená hospodářská politika socialistické vlády.

Autoritářský prezident Maduro přitom popírá migrační statistiky a brání humanitární pomoci z většiny zemí, kromě například Indie, s tím, že země regionu a USA se snaží o zahraniční intervenci a svržení jeho režimu. Maduro, který je prezidentem od roku 2013, se u moci drží potlačováním opozice. Ta přitom měla od ledna 2016 většinu v parlamentu, jehož fungování ale Maduro s pomocí ústavního soudu zablokoval.

Na obrovský příliv migrantů začínají reagovat sousední země, například Brazílie uzavřela hranice s Venezuelou v srpnu. Mezi Brazilci a prchajícími Venezuelany navíc dochází i k potyčkám. V témže měsíci, kdy Brazílie uzavřela hranici, založila skupina brazilských odpůrců migrace požár v uprchlickém táboře, kde přebývalo přes tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované