Hlavní obsah

Podle rodiny torontského střelce mohly za útok psychické problémy. O zapojení IS nejsou důkazy

Skutečný motiv torontského útoku nemusí být nikdy znám.Video: AP

 

Reklama

Motiv torontského střelce zůstává nadále záhadou. K útoku se dříve sice přihlásili teroristé z Islámského státu, podle policistů k tomu ale nejsou žádné důkazy. Podle střelcovy rodiny za jeho útokem stály vážné psychické problémy.

Článek

Devětadvacetiletý Faisal Hussain v neděli v torontské řecké čtvrti střelnou zbraní zabil dvě mladé dívky a zranil dalších třináct lidí. Podle rodiny po celý život bojoval s vážnými psychózami a depresemi. S psychickými potížemi mu nepomohla terapie ani léky.

„Zlomilo nám to srdce. Do konce našich životů budeme ty, které jsme ztratili, oplakávat. Náš syn měl vážné psychické problémy, celý život bojoval s psychózami a depresemi. Ani pomoc odborníků mu ale nepomohla. Dělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom mu pomohli. Nikdy nás nenapadlo, že by to mohlo skončit takto,“ uvedla Hussainova rodina v prohlášení.

Jeden z Hussainových přátel ho pak pro kanadskou televizi CTV popsal jako velmi zdvořilého a tichého člověka. „Nemůžu si to nějak dát dohromady, nemůžu uvěřit, že to byl on,“ řekl Aamir Sukhera.

Krátce po útoku se ke střelbě přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle policistů ale o tvrzení propagandistické agentury IS Amak neexistují důkazy. Terorismus přesto ze seznamu možných motivů podle policejního šéfa Marka Saunderse nevyloučili.

Podle americké CNN není vyloučené, že vyšetřovatelé skutečný motiv nedělního útoku neodhalí. Při policejním zásahu zemřel i sám útočník. Zda si Hussain vzal život sám, nebo ho zastřelil některý ze zasahujících policistů, úřady neuvedly.

Torontští policisté jen dva dny před Hussainovým útokem posílili v některých čtvrtích noční policejní jednotky kvůli rostoucímu násilí za použití střelných zbraní. „Toronto má se zbraněmi problém. Jsou přístupné příliš mnoha lidem. Policisté dělají, co je v jejich silách. Není to pro ně ale jednoduché,“ řekl po útoku starosta John Tory. Z nedělní události je podle něj třeba vyvodit závěry. „Jedno je jisté. Se zbraněmi máme problém,“ dodal.

Oběti střeleckého útoku policisté identifikovali jako osmnáctiletou Reese Fallonovou z Toronta a desetiletou Juliannu Kozisovou z nedalekého Markhamu. Fallonová před necelým měsícem dokončila studia na Malvern Collegiate Institute a v novém školním roce měla nastoupit na McMaster University v kanadském Hamiltonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované