Hlavní obsah

Podle tajných služeb přežil vůdce Islámského státu pokus o puč, na hlavu iniciátora byla vypsána odměna

Vůdce IS Abú Bakr al-Bagdádí přežil pokus o puč.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Lídr Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí se v lednu stal terčem pokusu o puč zevnitř teroristické organizace. Napsal to britský deník The Guardian s odvoláním na irácké, americké a britské tajné služby.

Článek

Incident se měl stát 10. ledna ve vesnici poblíž východosyrského města Hajin. Podle informací tajných služeb došlo k ozbrojenému boji mezi osobní stráží Bagdádího a skupiny pučistů, kteří by měli být v Sýrii a Iráku cizinci. Těm se podařilo lídra organizace s nejvěrnějšími zahnat do okolních pouští.

„Došlo k boji, dva lidé byli zabiti. Tohle byl prvek cizích bojovníků, šlo o lidi, kterým hodně věřil,” řekl Guardianu nejmenovaný představitel zpravodajských služeb.

Iniciátorem útoku byl patrně jeden z vysoce postavených bojovníků a bývalý voják Abú Muat Džazajrí, na jehož zabití ostatní vojáci věrní Bagdádímu vypsali odměnu. IS oficiálně jeho roli v neúspěšném puči neoznámil, podle zástupců zpravodajských služeb je však vypsání odměny na důležitou osobu organizace vysoce neobvyklé a svědčí o tom, že puč měl na svědomí on.

Britský list píše, že představitelé zpravodajců věří, že Bagdádího nejvěrnějším poklesla morálka po dvou letech konstantních porážek, a proto se rozhodli svrhnout despotického lídra.

Nešlo o první pokus o puč proti Bagdádímu, o který se pokusili bojovníci organizace. V říjnu 2016, kdy byl Islámský stát podstatně silnější a ovládal mnohanásobně větší území, musel vůdce teroristů utéci z iráckého města Mosul do syrského města Rakka, když se proti němu postavili někteří z ozbrojenců, měli i zadržet jeho manželku.

Tehdy byl pokus o puč utlumen silnou propagandou ku prospěchu vůdce, která popřela samotný puč a veškeré jeho následky, včetně úniku do Rakky.

Islamistů by mělo zbývat 500

Poslední složky ozbrojenců ve službách Islámského státu jsou složeny z bojovníků z jiných zemí, kteří do organizace vstoupili v letech 2013 a 2015. V období největší síly čítaly řady islamistů až 70 tisíc bojovníků.

Nyní je jich pouze okolo pěti stovek a často se svými rodinami se stahují k hranicím mezi Irákem a Sýrií, kde je obkličují syrští vojáci, Spojenými státy podporované kurdské jednotky a Iráčany podporované milice Shia.

Poslední malé území, které ještě teroristé kontrolují, se nachází v oblasti údolí řeky Eufrat u Hajinu a města Al Búkamál, jsou však obklopeni ozbrojenými silami syrské a irácké vlády. V současnosti by v oblasti podle odhadů mělo zůstávat na 500 bojovníků IS.

Islamisté však nepodnikají účinné výpady proti svým protivníkům. Kurdové za poslední tří týdny registrovali každý den případy, kdy bojovníci IS i se svými rodinami uprchli a dobrovolně se vzdali.

Foto: Šimon Trantina

Území okolo města Al Búkamál, poslední oblast kontrolovaná Islámským státem.

Reklama

Související témata:

Doporučované